LYRA heft zijn vuurdoop in het Flanders Cup-circuit overleefd. De felle wind maakte het de deelnemers niet makkelijk waardoor echte topprestaties uitbleven. Philip Milanov maakte de beste indruk. Hij kwam voor het eerst dit jaar voorbij de 64 meter en krijgt steeds meer uitzicht op de WK-limiet. Ook Stijn Baeten bevestigde zijn goede vorm.

Philip Milanov kon de wind duidelijk wel de baas. In zijn eerste worp liet hij al meteen een knappe 64m25 optekenen. In zijn voorlaatste worp ging het nog welgeteld twee centimeter verder. Ondanks een moeilijke start van het seizoen, mede door een voetblessure, begint de gevraagde 65 meter voor het WK in Doha nu toch te lonken. Niels Pittomvils kwam in diezelfde wedstrijd tot 45m24 waarmee hij bijna 2,5 meter beter deed dan tijdens zijn meerkamp in Götzis. Pittomvils nam vervolgens nog de 110 meter horden voor zijn rekening. Ook daar ging het met 14”66 sneller dan twee weken terug.

Foto: Jeroen De Meyer

In het hamerslingeren temperde de felle wind enigszins de recordambities van Vanessa Sterckendries. De OEH-atlete kwam wel nog tot 63m12. Matthias Quintelier was in het kogelstoten niet verwonderlijk een maatje te klein voor de Nigeriaan Chukwuebuka Enekwechi. Quintelier toonde wel zijn constantheid door met 17m08 alweer voorbij de 17meter te werpen. Enekwechi deed met 20m50 echter nog ruim beter.

Elise Mehuys is momenteel één van de kopstukken bij LYRA. Ondanks de steun van het thuispubliek kon Mehuys niet stunten door haar kersvers PR opnieuw aan te scherpen. In de reeksen kon de felle tegenwind niet beletten dat Mehuys onder de 12″ dook (11”98). In de finale blies de wind wel in het voordeel en dat resulteerde in 11”91. Tebogo Mamatu schudde echter een sterke 11”50 uit haar benen waardoor de winst naar Zuid-Afrika ging. Op de 200 meter kon Mehuys wel zegevieren dankzij haar 24”18. Simon Verherstraeten deed het haar eerder op de dag voor op de 100 meter. Hij klokte in de finale een mooie 10”79 (-0.6m/s).

Foto: Peter Wagemans

Op de 800 meter maakte Stijn Baeten alweer indruk. Hij vocht een pittig duel uit met de Canadees Mohand Zine Khelaf, maar het was onze landgenoot die op het einde toch net een tikkeltje sneller bleek te zijn. Met 1’48”67 moet Baeten alleen 800m-specialisten Aurèle Vandeputte en Aaron Botterman voor zich dulden op de Belgische jaarranglijst. Pieter Sisk bleef met 1’50”24 nog een eind verwijderd van de gevraagde 1’47”75 die nodig is voor het EK beloften.

In het hoogspringen werd het zoals verwacht weer een duel tussen Thomas Carmoy en Bram Ghuys. Carmoy, de jongste van de twee, toonde zich de beste van de dag door over 2m14 te springen. Voor Ghuys bleef het bij 2m11. Mathias Broothaerts kon niet voor een uitschieter zorgen, maar behaalde wel de overwinning in het verspringen dankzij zijn beste sprong van 7m28.

De resultaten kan u hier bekijken.