Gävle en Borås. Nee, het zijn geen twee soorten Zweedse balletjes of Ikea-kasten, maar wel de twee Zweedse steden waar in juli de Europese kampioenschappen voor de atletiekjeugd doorgaan. Vanaf 11 juli is het in Gävle aan de beloften, de week nadien is het 500 kilometer meer naar het zuiden aan de junioren. Wij laten een hele reeks Belgische kanshebbers aan het woord. Vandaag: Thomas Carmoy.

Thomas, vorig jaar werd je al achtste op het WK voor junioren. Dit jaar is er een EK, wat is er mogelijk?

“Het podium halen in Borås is het grote doel dit seizoen. Ik vermoed dat ik daarvoor ongeveer 2m25 zal nodig hebben.”

Welke wedstrijden staan er tevoren nog op het programma?

“Mijn seizoen begint pas op de interclub omdat ik tevoren de tijd wil nemen om mij fysiek heel grondig voor te bereiden. De EK-limiet van 2m14 mag geen probleem vormen voor mij, dus ik denk dat het al mogelijk is vanaf de eerste meeting.”

Vorig jaar kwam je niet aan je persoonlijk record van 2m20. Verwacht je dit jaar opnieuw een stap voorwaarts?

“Ja. Dit jaar ben ik echt wel sterker. Dat zag je indoor al, waar ik mijn record van 2m19 op 2m21 bracht. Outdoor ga ik altijd nog hoger dan indoor, op die enkele pistes die mij goed liggen tenminste. Gelukkig hebben we die allemaal in mijn programma gestoken, dus ik leg me geen enkele hoogtelimiet op dit jaar. De bedoeling is om minstens hoger te gaan dan die 2m20.”

Op welk vlak ben je sterker geworden?

“Ik ben mentaal gegroeid, zeker na die 2m21 indoor. Maar ook fysiek ben ik duidelijk beter, vooral omdat ik met echte krachttrainingen begonnen ben.”