Morgen is het tijd voor de 39ste editie van de London Marathon. Twee namen kunnen er hun vierde overwinning behalen. De Keniaan Eliud Kipchoge gaat voor een onuitgegeven vier op vier, maar moet het wel opnemen tegen de Britse superster Sir Mo Farah. Zijn landgenote Mary Keitany hoopt de ontgoocheling van vorig jaar door te spoelen met een vierde triomf in de Britse hoofdstad. Naast de Marathon van Berlijn is de London Marathon de enige Marathon Major op Europees grondgebied.

Mannen: Kipchoge voor vier op vier?

Bij de mannen is het deelnemersveld van de London Marathon wederom geweldig. Het duel tussen Eliud Kipchoge en Mo Farah beroert de wereldwijde pers al weken en maanden. Er zijn echter ook kapers op de kust, daarom wikken en wegen we de kansen van vier heren die de wedstrijd naar alle waarschijnlijkheid zullen kleuren.

Eliud Kipchoge, de titaan ***

De metronoom, de beste aller tijden (GOAT zoals ze in het Engels durven zeggen), de man die bijna 2 uur wist te breken. Het zijn slechts een aantal manieren om te verwijzen naar de 34-jarige Eliud Kipchoge. De Keniaan verpulverde in september het WR op de marathon tot 2u01:39. De London Marathon wordt zijn twaalfde afspraak met de afstand. Slechts één keer won Kipchoge niet, toen zijn landgenoot Wilson Kipsang het toenmalige WR liep in de Marathon van Berlijn.

Kipchoge heeft bijgevolg een perfect rapport in Londen met drie overwinningen op evenveel deelnames. Een vierde overwinning zou uitzonderlijk zijn. De vraag rijst ook of de Keniaan zijn eigen parcoursrecord van 2u03:05 wil aanvallen. De kapitein van het NN Running Team gaf alvast aan dat hij ongeveer in 1u01:20 wil passeren halfweg. Duikt de olympische kampioen voor het eerst onder 2u03 in de Britse hoofdstad? Het zou zomaar kunnen.

(Sir) Mo Farah, de thuisloper **

Mo Farah begon vorig jaar aan zijn tweede carrière in de atletiekwereld. De meest gelauwerde afstandsloper op de piste werd meteen derde in ‘zijn’ Londen. Zijn chrono van 2u06:22 was goed voor een Brits record. Een jaar later heeft Farah al zijn eerste grote winst op zak, aangezien hij in Chicago de beste was in een Europees record van 2u05:11. De vraag blijft echter of de ondertussen al 36-jarige atleet morgen werkelijk de strijd zal aangaan met Kipchoge. Sir Mo gaf aan iets trager te willen starten (1u01:40 halfweg), om zo minder stil te vallen in vergelijking met vorig jaar. De verwachtingen zijn alvast hoog.

Mo Farah – Foto: Erik Van Leeuwen

Deze week kwam Farah meermaals in het nieuws over een meningsverschil met Haile Gebrselassie. Farah verbleef namelijk in het hotel van de voormalige wereldrecordhouder op de marathon. Tijdens zijn verblijf werd geld en een horloge gestolen uit zijn kamer, waarop Farah de lokale autoriteiten inschakelde om een onderzoek op te starten. De dader(s) zouden niet gevat worden. Achteraf verweet de Brit dat zijn gastheer te passief was in de zoektocht naar de dader(s). Gebrselassie reageerde echter met het feit dat Farah nog een openstaande rekening heeft van om en bij de 3.000 euro én dat hij een getrouwde vrouw zou hebben aangevallen in de fitness van het hotel. Dat verhaal krijgt ongetwijfeld nog een staartje.

Tola Shura Kitata, de youngster **

Tola Shura Kitata was dé verrassing vorig jaar, aangezien de jonge Ethiopiër tot en met kilometer 35 in het spoor van Kipchoge kon blijven. De 23-jarige atleet bewees dat zijn tweede stek van vorig jaar geen toevalstreffer was. Op de New York City Marathon finishte hij opnieuw op het podium, waardoor Kitata absoluut bij de topfavorieten behoort tegen de ‘oudjes’.

Wilson Kipsang, de outsider *

De oudste van de favorieten (37). In het verleden goed voor één overwinning in Londen in het toenmalige parcoursrecord. De Keniaan dook in zijn carrière vier keer onder 2u04. De laatste keer dateert wel al van de Tokyo Marathon van 2017, toen hij met 2u03:58 het parcoursrecord aanscherpte. Zijn voorbereiding leek niet super te gaan, aangezien hij tijdens de Vitality Big Half op bijna drie minuten finishte van het podium (met onze landgenoot Bashir Abdi op plaats twee).

Kiptum moet Londen verlaten

Na Kipsang zou ene Abraham Kiptum in ons lijstje volgen. Gisteren raakte echter bekend dat de wereldrecordhouder op de halve marathon geschorst wordt door de IAAF omwille van onregelmatigheden met zijn biologisch paspoort, dat deel uitmaakt van het nieuwe testprogramma van de AIU van de IAAF. Die AIU eist nu een schorsing van twee jaar voor de Keniaan. Eerder deze week nog werd zijn WR op de halve marathon goedgekeurd aangezien hij negatief testte na afloop van de duizelingwekkende 58’18 in Valencia. De organisatie van de marathon had geen medelijden met Kiptum, die zijn koffers mocht pakken. “Wij werken met een absolute nultolerantie op vlak van doping, waardoor we meteen hebben beslist om Abraham Kiptum van onze startlijst te schrappen”, aldus wedstrijddirecteur Hugh Brasher.

Verder wordt het uitkijken naar Mosinet Geremew, Leule Gebreselassie, Tamirat Tola en Mule Washihun. De vier Ethiopïers met PR’s tussen 2u04:00 en 2u04:37 zullen zich absoluut voorin mengen. Van de Europeanen wordt het meest verwacht van de Pool Henryk Szost (PR: 2u07:39), de Nederlander Michel Butter (PR: 2u09:58), de Brit Callum Hawkins (PR: 2u10:17) én uiteraard onze landgenoot Bashir Abdi (PR 2u10:46). Het wordt tevens uitkijken naar wat Thomas De Bock en Dennis Laerte kunnen in dit topveld.

Vrouwen: Imposant kwartet

De race bij de mannen is uitzonderlijk qua deelnemersveld, maar bij de vrouwen pakt de organisatie ook uit met een ongezien niveau. De vier grote namen aan de start waren in 2018 telkens goed voor één Marathon Major. Titelverdedigster Vivian Cheruiyot neemt het op tegen Mary Keitany (New York), Gladys Cherono (Berlijn) en Brigid Kosgei (Chicago). Het viertal is volledig Keniaans.

Mary Keitany, de snelste na Radcliffe  ***

Mary Keitany – Foto: Katie Chan

Mary Keitany, met 2u17:01 de huidige wereldrecordhoudster in de marathon zonder mannelijke hazen, ging vorig jaar op zoek naar het WR van Paula Radcliffe, maar moest halfweg al heel wat tijd toegeven op het absolute WR. De grote triomf eindigde in een heuse nachtmerrie voor de 37-jarige atlete. De drievoudige winnares strompelde alsnog naar een vijfde plaats. Intussen was Keitany wél de beste tijdens de New York City Marathon, waarin ze op imposante wijze won met vier minuten voorsprong op de tweede. Een vierde titel in Londen zou haar op gelijke hoogte brengen van de huidige recordhoudster, de Noorse Ingrid Kristiansen.

Vivian Cheruiyot, de titelverdedigster **

Vivian Cheruiyot was vorig jaar de eerder onverwachte winnares nadat Keitany en Tirunesh Dibaba, die omwille van persoonlijke redenen afhaakte voor zondag, op zoek gingen naar het WR van Paula Radcliffe. Cheruiyot deelde haar race beter in en zou toen finishen na 2u18:31. Een chrono die ze morgen hoopt te bevestigen. “Als de omstandigheden meevallen, dan moet ik zeker sneller kunnen dan vorig jaar”, aldus Cheruiyot. Tijdens de New York City Marathon moest de 35-jarige Keniaanse wel vier minuten toegeven op Keitany. Durft de atlete het aan om snel van start gaan?

Gladys Cherono, de durver **

Gladys Cherono was in september voor de derde keer de beste tijdens de Marathon van Berlijn. Met haar PR van 2u18:11 moet ze absoluut niet onderdoen voor haar concurrentes. Bovendien deed 35-jarige atlete een straffe uitspraak op de persconferentie: “Als de omstandigheden en het wedstrijdverloop meevallen, dan zou het WR van Keitany wel eens in gevaar kunnen komen”. Geen gebrek aan ambitie dus in het kamp van Cherono.

Brigid Kosgei, de ervaren youngster *

Brigid Kosgei was vorig jaar goed voor de tweede plaats in Londen. De atlete verbeterde zich aanzienlijk tijdens de Chicago Marathon waar ze met 2u18:35 de winst behaalde. De afgelopen maanden etaleerde ze haar hoogvorm met sterke resultaten op halve marathons in Houston en Bahrein. Van haar negen marathons in totaal was ze al vijf keer de beste, waardoor ze niet te onderschatten is. Opvallend is ook dat Kosgei de enige ‘jeugdige’ atlete is met haar 25 lentes.

Uit Ethiopische hoek wordt er gekeken naar Roza Dereje en Birhane Dibaba, die in het verleden ook onder 2u20 doken. De Japanse Yuka Ando is met haar PR van 2u21:36 op papier de beste niet-Afrikaanse atlete. Sonia Samuels heeft de snelste chrono (2u28:17) staan van alle Britse atletes die morgen aan de start verschijnen.

De London Marathon kan u morgen live volgen op de BBC vanaf 10u25 Belgische tijd. Atletieknieuws is vertegenwoordigd in Londen, aangezien Quinten Lafort zal instaan voor wedstrijdverslagen en interviews.