Nafi Thiam zal op 22 en 23 juni voor het eerst dit jaar een meerkamp afwerken. De regerende olympisch kampioene, wereldkampioene en Europese kampioene op de zevenkamp verkiest de Décastar in Talence boven de Hypomeeting in Götzis. Thiam kwam de afgelopen vijf jaar in actie in Götzis, maar dit jaar komt de meeting in Oostenrijk (25 en 26 mei) te vroeg na een winter waarin Thiam door een kuitblessure aan de kant stond. In 2017 en 2018 was Thiam de beste in Götzis.

In januari moest Thiam een kruis maken over haar winter na het oplopen van een kuitblessure tijdens een trainingsstage in Zuid-Afrika. Thiam kon de trainingen behoorlijk snel hervatten, maar het EK indoor in Glasgow moest ze aan zich laten passeren, waardoor ze haar Europese titel niet kon verdedigen. Met het oog op de zomer verloor de 24-jarige atlete van RFCL ook enkele kostbare trainingsweken.

Door het oplopen van die lichte trainingsachterstand komt Thiam niet in actie tijdens de Hypomeeting in Götzis én dat is best uitzonderlijk te noemen, aangezien de meerkampster sinds 2014 elk jaar present tekende in de Oostenrijkse Alpen. De Décastar meeting in het Franse Talence maakt dit jaar uitzonderlijk een sprong op de kalender. Normaal gezien vindt de meeting plaats midden september, maar nu staat de Décastar gepland op 22 en 23 juni. Het Late WK in Qatar (27 september tot en met 6 oktober) is de reden.

Het weekend van Talence past beter in de planning van Thiam, zeker met het oog op haar deelname aan het WK in Qatar, waar ze titelverdedigster is. Het wordt de eerste Décastar voor de atlete. Er zullen als alles plan verloopt ook enkele voorbereidingswedstrijden volgen in de aanloop naar Talence. Waar de atlete aan de start komt, is voorlopig gissen. Eind deze week vertrekt Thiam richting het Turkse Belek voor een één maand durende trainingsstage in het gezelschap van een grote groep Belgische topatleten.

De Décastar in Talence is niet zomaar een weekend vol meerkampers. Vorige zomer verpulverde Kevin Mayer het wereldrecord van Ashton Eaton er nog tot 9.126 punten.