Soufiane Bouchikhi heeft zich precies twee weken na zijn eerste Belgische veldlooptitel nu ook de sterkste onder de Fransen getoond. Op de nationale titelstrijd in Vittel was hij over iets meer dan tien kilometer een maatje te groot voor de verzamelde tegenstand.

Bouchikhi zat in januari nog met twijfels na een ernstige knieblessure, maar de RFCL-atleet heeft de laatste weken een verpletterende indruk gemaakt. Drie weken geleden won hij bij zijn wederoptreden in Frankrijk, een week later pakte hij autoritair de Belgische veldlooptitel, om vandaag in Vittel er nog een overwinning aan toe te voegen. Op een zwaar beloopbaar parcours met modder en enkele heuveltjes verdedigde hij de kleuren van zijn Franse club Val d’Europe.

De afwezigheid van vriend en Europees kampioen Morhad Amdouni bezorgde Bouchikhi de favorietenrol en nog voor halfweg wedstrijd maakte hij het verschil. De poulain van Luk Verlaenen flitste weg van zijn voornaamste tegenstanders en ook de televisieregisseur had het toen al begrepen: de dagoverwinning was gaan vliegen. In de achtergrond ging de 23-jarige Emmanuel Roudolff-Levisse comfortabel met zijn eerste nationale seniorentitel lopen, Michael Gras hield nog net tweevoudig Europees beloftekampioen Jimmy Gressier af voor het zilver. Gressier werd vorig weekend op het EK indoor verdienstelijk zevende op de 3.000 meter, voor hem betekent dit het einde van een veeleisend winterseizoen. Bouchihki heeft nog niet zoveel wedstrijden in de benen, zijn gedachten zitten nu al bij het WK in Doha.

Top 5 Frans veldloopkampioenschap mannen

1 BOUCHIKHI Soufiane (Bel) Val D’europe Athletisme 077 I-F SEM/90
33’59”
2 ROUDOLFF-LEVISSE Emmanuel Racing Multi Athlon 075 I-F SEM/95
34’09”
3 GRAS Michael Ales Cevennes Athletisme* 030 OCC SEM/91
34’33”
4 GRESSIER Jimmy Us Athletiques De Lievin* 062 H-F ESM/97
34’38”
5 CHERUIYOT Benjamin-Kipkur (Ken) Entente Sud Lyonnais* 069 ARA SEM/80
34’45”