Home » Nieuws » Internationaal » Sterckendries benadert BR, Milanov op niveau op European Throwing Cup
Vanessa Sterckendries (centraal) - Foto: Peter Wagemans

Sterckendries benadert BR, Milanov op niveau op European Throwing Cup

Op de European Throwing Cup in het Slovaakse Samorin heeft Vanessa Sterckendries haar eigen BR in het hamerslingeren benaderd. Sterckendries kwam in de B-groep in actie. In haar zesde en laatste poging zou onze landgenote tot 67m49 komen. Daarmee doet de 23-jarige atlete slechts 14cm minder dan haar eigen BR. Philip Milanov won de discuscompetitie met een worp van 62m63.

Vanessa Sterckendries kende in 2018 heel wat ups en downs. Gelukkig kon de specialiste met de hamer op het einde van het seizoen het BR verbeteren tot 67m63. De overstap naar haar nieuwe trainer Alex Malachenko was duidelijk goed verteerd. De European Throwing Cup was de vierde wedstrijd deze winter voor de atlete van OEH. De atlete kwam drie keer in actie in Frankrijk, met als beste prestatie 65m83. Sterckendries zou in Slovakije tot en met haar laatste poging moeten wachten op haar worp van de dag. Met 67m49 kwam ze wel erg dicht in de buurt van haar eigen BR. Met dat resultaat werd ze derde in de B-groep en 15de in totaal. De Wit-Russische Hanna Malyshik was de beste in de A-groep met een beste wereldjaarprestatie van 74m95.

“Zonder echt specifiek werk gedaan te hebben, flirtte ik eind januari al met de 65 meter-grens. Ik besloot daardoor deel te nemen aan het Franse kampioenschap eind vorige maand. Mijn ambitie was toen voorbij de 65 meter werpen, om vervolgens hier in Samorin die 66 meter te bereiken. Door mijn 65m83 in Frankrijk, durfde ik vandaag stiekem dromen van die 67 meter. Het draaide met 67m63 nog véél beter uit dan verwacht, en dat na amper drie weken echt afgebouwd te hebben. Dit geeft mij echt een boost richting de zomer. Nu even weer de trainingsarbeid opvoeren om begin april op stage te trekken”, aldus een tevreden Sterckendries.

Philip Milanov – Foto: Tomas Sisk

In het discuswerpen kwam Philip Milanov voor het eerst terug in actie op een grote wedstrijd in zijn favoriete discipline, nadat hij in de aanloop van het EK in Berlijn geveld werd door een stressfractuur. Aanvankelijk leek de 27-jarige werper toch wat moeite te ondervinden door het feit dat hij sinds 8 juli geen grote discuscompetitie meer had betwist. Na drie pogingen had hij 61m91 achter zijn naam staan, waarmee hij de derde plaats bezette na de Duitser Christoph Harting en de Est Martin Kupper. In de vijfde poging schoot Milanov raak met een worp van 62m63, twee centimeter beter dan Harting. De winst was binnen voor onze landgenoot, die in 2018 degelijk presteerde, maar helaas niet in actie kon komen op het EK in Berlijn. Hierdoor hield Milanov een dubbel gevoel over aan zijn zomer. Daar hoopt hij komende zomer iets aan te veranderen.

“Opgetogen met mijn eerste overwinning tijdens de European Throwing Cup in de winter. Geen topprestatie met mijn 62m63, mede dankzij moeilijke omstandigheden. Toch tevreden met mijn medaille”, klonk het op Milanov zijn social media. Op 23 februari wist Milanov al 63m32 te werpen tijdens de “Throwing on the Rocks”-meeting in Zwijndrecht.

Morgen komt Pauline Smal in actie tijdens het speerwerpen bij de beloften op de European Throwing Cup. De uitslagen kan u hier raadplegen.