Home » Nieuws » Internationaal » Jakob Ingebrigtsen begint indoorseizoen met een WR voor junioren op 1500m
Jakob Ingebrigtsen - Foto: Yngwie Vanhoucke

Jakob Ingebrigtsen begint indoorseizoen met een WR voor junioren op 1500m

Welgeteld één wedstrijd had het Noorse wonderkind Jakob Ingebrigtsen nodig om de wereld opnieuw te verbazen.  Op de Nordenkampen International Indoor Match in het Noorse Baerum snelde de 18-jarige atleet solo naar een chrono van 3’36″21, maar liefst vier seconden beter dan zijn voormalig PR in zaal. Die tijd is ook goed voor een WR bij de junioren, aangezien het vorige record van Belal Mansoor Ali 3’36″28 bedraagt. Al moet het record eerst nog gehomologeerd worden. Volgende week woensdag treedt Jakob zijn met zijn broer Filip aan op 1500m op de IAAF Indoor Tour Meeting in het Duitse Dusseldorf.

Begin december was Ingebrigtsen nog goed voor zijn derde opeenvolgende Europese veldlooptitel bij de junioren, een unicum. Vervolgens trok de Noor naar Zuid-Afrika om er samen met zijn broers Henrik en Filip te trainen met het oog op het indoorseizoen. De Ingebrigtsens keerden vorige week terug naar Noorwegen voor de Nordenkampen. Filip Ingebrigtsen, de enige atleet die Isaac Kimeli te snel af was op het EK veldlopen in Tilburg, kwam aan de start van de 3.000m. Hij soleerde vlot naar de winst in 7’49″13. Wat zijn jongere broer liet zien, was echter van een ander kaliber. Jakob Ingebrigtsen verpulverde namelijk met zijn 3’36″21 Europese record bij de junioren en het nationale indoorrecord van zijn oudste broer Henrik. Het is tevens de beste Europese prestatie van het jaar op 1500m. Vorig jaar liep de Ethiopiër Samuel Tefera als junior naar een chrono van 3’36″05, maar het record werd toen niet gehomologeerd.

Het feestje in Baerum was nog niet gedaan, aangezien Karsten Warholm de 400m won in een stevige 45″65, de vierde snelste tijd van 2019. Karoline Bjerkeli Grovdal, op het EK veldlopen goed voor een zoveelste bronzen plak, kwam net zoals Filip Ingebrigtsen in actie op de 3.000m. Grovdal finishte na 8’44″68, goed voor een Noors record.