Home » Nieuws » Internationaal » Naert, Thiam, Sacoor en Tornados grijpen naast de prijzen op Sportgala
Koen Naert - Foto: Jeroen De Meyer

Naert, Thiam, Sacoor en Tornados grijpen naast de prijzen op Sportgala

Het heeft niet mogen zijn voor de Belgische atleten op het Sportgala. Koen Naert en Nafi Thiam werden allebei tweede als respectievelijk Sportman en Sportvrouw van het Jaar. Jonathan Sacoor moest logischerwijs Remco Evenepoel voor zich dulden als Belofte van het Jaar. De Red Lions wonnen zoals verwacht de titel van Ploeg van het Jaar. Positief nieuws was er wel voor Peter Genyn. Genyn volgde zichzelf op als Paralympiër van het Jaar.

Dat Nafi Thiam het als Europese kampioene in de zevenkamp het niet zou halen van turnster Nina Derwael was enigszins te verwachten. Derwael verdedigde in 2018 haar Europese titel op de brug met ongelijke leggers. Op dat EK zou ze ook het zilver winnen op de balk. Het hoogtepunt voor de 18-jarige turnster uit Sint-Truiden volgde op 2 november. Derwael won namelijk de wereldtitel op de brug met ongelijke leggers op het WK in Qatar. In de allroundcompetitie viel ze met een vierde plaats net naast het podium. Basketbalspeelster Emma Meesseman werd verdienstelijke derde. Meesseman kleurde het WK, waarin de Belgian Cats voor een historische vierde plaats zorgden. Derwael kreeg maar liefst 1212 stemmen achter haar naam, ruim meer dan de 950 stemmen voor Thiam.

Nafi Thiam – Foto: Jeroen De Meyer

Koen Naert leek meer kans te maken tegenover schaatser Bart Swings, die zilver behaalde op de massastart tijdens de Olympische Winterspelen en Eden Hazard. Hazard maakte in het seizoen 2017-2018 17 doelpunten voor zijn club Chelsea. De 27-jarige voetballer hielp de Rode Duivels aan een derde plaats op het WK in Rusland met drie doelpunten en twee assists tijdens het toernooi. Het seizoen van superster Hazard bleek straffer dan het Europese marathongoud van Naert, die in Berlijn ook het kampioenschapsrecord verbeterde én voor het eerst onder 2u10 dook. Hazard kreeg 736 stemmen achter zijn naam. Naert moest het met 717 stemmen stellen.

Sprintkoning Sacoor op het WK voor junioren. – Foto: Erik Van Leeuwen

Jonathan Sacoor zou in een ‘gewoon’ sportjaar absoluut Belofte van het jaar kunnen worden. Ware het niet dat 2018 absoluut uitzonderlijk was. De wereldkampioen bij de junioren op de baanronde en gouden medaillewinnaar op het EK in Berlijn met de Belgian Tornados moest alleen wielersensatie Remco Evenepoel voor zich dulden. Evenepoel kroonde zich bij de junioren tot wereldkampioen tijdens de tijd -en wegrit. Nog een wielrenner, Eli Iserbyt werd derde.

De Belgian Tornados waren in de running om Ploeg van het Jaar te worden. De overwinning van de Red Lions afgelopen weekend op het WK Hockey zorgde  echter voor een aardverschuiving op vlak van die verkiezing. De Red Lions werden dan ook, met de hulp van de organisatie (de stemming werd heropend; red.), terecht bekroond voor hun historische prestatie. De Rode Duivels en de Belgian Cats waren ook genomineerd.

Genyn zorgt voor positieve noot

Peter Genyn kon op het EK voor paralympiërs in Berlijn zowel op de 100m, als op de 200m zegevieren. Dat dubbele goud leverde Genyn, die uitkomt in de categorie T51 (wheeler), zijn tweede titel van Paralympiër van het Jaar op.  Bovendien dook Genyn als eerste paralympiër ooit onder 20″ op 100m. De 41-jarige atleet volgt zichzelf op. Hij kreeg de trofee uit de handen van Kevin Borlée.

Peter Genyn – Foto: Steven Van Beylen

Geef een reactie