Home » Nieuws » Internationaal » 11 atleten krijgen profcontract bij Adeps
Nafi Thiam - Foto: Jeroen De Meyer

11 atleten krijgen profcontract bij Adeps

De Waals tegenhanger van Sport Vlaanderen, Adeps, maakte vandaag de atleten bekend die het komende jaar op een profcontract mogen rekenen. In totaal zullen 11 atleten een profcontract krijgen, waaronder drie halftijdse contracten voor de nieuwkomers Eliott Crestan, Elise Vanderelst en Claire Orcel. 1500m-specialist Tarik Moukrime verliest zijn contract.

Bij de 11 namen zitten twee Europese kampioenen van het afgelopen EK in Berlijn met meerkampster Nafi Thiam en marathonloper Koen NaertJulien Watrin en Robin Vanderbemden maakten deel uit van de Belgian Tornados op het EK. Het duo loodste het team naar de finales, waarin de Tornados het goud behaalden. Arnaud Art kwam eveneens in actie op het EK in Berlijn. Art werd negende in de meest hoogstaande polsstokcompetitie ooit. In juli verbeterde Art het BR in het polsstokspringen. Ook Ismael Debjani en Soufiane Bouchikhi toonden zich in Berlijn. Debjani finishte tijdens de finale van de 1500m als achtste. Bouchikhi werd respectievelijk tiende en zesde op de 5.000m en 10.000m.

Jong trio én Zagré als nieuwkomers

Drie beloften mogen het komende jaar op halftijdse steun rekenen. Eliott Crestan werd op het WK voor junioren derde op de 800m. De atleet van SMAC dook in het Finse Tampere als eerste Belgische junior ooit onder 1’47. De Belgische recordhouder liep ook nog de reeksen op het EK in Berlijn en de AG Memorial Van Damme. Naast een sponsorcontract bij Nike, krijgt het talent op de dubbele baanronde een extra duwtje in de rug dankzij Adeps.

Eliott Crestan op het WK voor junioren – Foto: Tomas Sisk

Elise Vanderelst kwam in actie op het EK in Berlijn. Vanderelst miste als eerstejaarsbelofte op een haar na de finale, maar tijdens de AG Memorial Van Damme zette ze dat meer dan recht. In het zog van de absolute wereldtop snelde ze naar een BR bij de beloften op de 1500m. Met 4’05″75 zette ze de tweede prestatie aller tijden neer in ons land. Vanderelst kan net zoals Crestan rekenen op de steun van Nike als kledingsponsor. Claire Orcel sprong in 2018 voor het eerst boven 1m90. Met haar nieuw PR van 1m91 én een deelname aan het EK in Berlijn krijgt ook zij steun van Adeps.

Een opvallende nieuwkomer is Anne Zagré. De hordeloopster kon door aanhouden blessureleed niet tijdig fit geraken om het EK in Berlijn te halen. De 28-jarige atlete maakt de overstap van het Brusselse ACS naar Adeps. Voor Tarik Moukrime is er het komende jaar geen plaats bij ADEPS als profatleet. Moukrime kon zich niet plaatsen voor het EK in Berlijn.

Anne Zagré – Foto: Jeroen De Meyer

Claes en de Borlées moeten nog even wachten

Onder meer de broers Borlée, Cynthia Bolingo en Hanne Claes zullen onder contract liggen bij ACS. Op officiële info rond die atleten is het voorlopig wachten.