Lander Tijtgat behoort tot de kanshebbers op een EK-selectie bij de senioren mannen. Tijtgat, vorig jaar goed voor een plaats 13 op het EK, etaleerde zijn goede vorm tijdens de Structabo CrossCup Relays in Gent én tijdens de eerste individuele manche in Mol. De 35-jarige atleet van EA lijkt klaar om een gooi te doen naar een nieuwe selectie voor het EK in Tilburg.

De terugkeer naar Aalst

Lander Tijtgat leek op een mysterieuze weg te blijven van de eerste manche van de Structabo CrossCup. Tot de voormalige atleet van VAC opnieuw te vinden was in de clubkleuren van EA. De atleet stal er wel de show door met zijn kompanen Sven Bombeke en Pieter Claus op de tweede plaatst te finishen na het team van OEH met onder andere Isaac Kimeli.

“Voor velen was het een verrassing dat ik in Gent terug voor EA uitkwam. Ik heb echter gewoon geluisterd naar wat mijn trainer, Raymond Van Paemel, me voordien vroeg. Het was natuurlijk mooi om meteen op het podium te staan. Op trainingen merkten we dat zowel Sven als Pieter goed draaiden, waardoor onze kansen op een knappe prestatie stegen”, vertelt Tijtgat.

Na de Relays in Gent volgde de eerste individuele manche in Mol. Één jaar eerder maakte Tijtgat er furore door als tweede Belg te finishen na Soufiane Bouchikhi. De afgelopen editie moest hij alleen maar Isaac Kimeli en Dame Tasama voor zich dulden.

“Mol was een verrassing, aangezien ik op zaterdag een hele dag in de auto had gezeten. Een weekje weg met de familie gaf me enkele vraagtekens. Ik kon er ook niet ideaal trainen, maar ik kreeg wel een boost door het feit dat ik zo voor de dag kon komen”, gaat de atleet van EA voort.

”In de breedte is het niveau nog beter dan vorig jaar”

De manche in Roeselare staat gelijk aan de selectiecross voor het EK. Tijtgat kwam vorig jaar sterk voor de dag in de modder, maar was achteraf niet helemaal tevreden. Op het EK zelf overtuigde hij echter door op plaats 13 te finishen.

“Ik hoop natuurlijk nog een paar procentjes beter te zijn dan in Mol, in de hoop dat ik zo iets langer kan aanpikken bij Kimeli en Tasama. Ik heb het gevoel dat we als deelnemersveld in de breedte nog sterker zijn dan vorig jaar, wat een ploeg bij de senioren zeker ten goede komt. Ik vind dat we absoluut met vier man naar Tilburg moeten, maar van mij mag er gerust een vijfde man zijn. Alles zal uiteraard van de verschillen afhangen. Indien we met z’n vijven op een halve minuut van elkaar finishen, dan moet dat kunnen. Op het EK mag een seniorenploeg in mijn ogen absoluut dromen van een teammedaille en niet zomaar voor brons”, klinkt het bij Tijtgat.

Sterke 5.000m in de zomer

Vorig jaar moest Tijtgat zijn winterseizoen vroegtijdig stopzetten, nadat hij een spierscheur opliep tijdens zijn race op het EK veldlopen. Komende winter hoopt de atleet op een andere planning.

“Mijn voornaamste doel is om ongeschonden uit de winter te geraken. Al wil ik dolgraag sterk zijn op het BK veldlopen. Mijn doel is namelijk om na het winterseizoen meteen op hoogtestage naar Mammoth Lakes in de Verenigde Staten te gaan (waar Koen Naert en Soufiane Bouchikhi al op stage gingen; red.). Voorlopig ga ik alleen, maar de kans bestaat dat er nog atleten volgen. Ik wil vooral weten wat het is om als topsporter te leven. In België werk ik voltijds, heb ik een gezin en ben ik ondertussen aan het verbouwen. Ideaal is anders. Daarom neem ik dus vijf weken onbetaald verlof om te trainen, te eten en te rusten als een prof. Het doel is om dan misschien al in de Verenigde Staten zelf een 5.000m te lopen. Ik wil er geen tijd op plakken, aangezien ik daar gezien mijn PR van 13’56 niet echt over hoef te praten. Het is de drang om te weten wat ik waard ben op die afstand en op die manier ook de leemte op te vullen van een goede 5.000m, aangezien mijn tijden op pakweg 1500m en 3.000m een stuk sterker zijn”, aldus de poulain van Raymond Van Paemel.

Tijtgat is ondertussen 35 en wordt er niet jonger op. Al blijft de atleet daar rustig onder.

“Ik ben er rotsvast van overtuigd dat je op mijn relatief gezegende leeftijd nog topprestaties kan neerzetten. Abdelhadi El Hachimi kon dat op zijn 40, dan moet ik met mijn 35 lentes ook nog iets kunnen presteren. Ik zie mezelf in het veld nog zeker twee winters meedraaien”, besluit Tijtgat.