De lijst van elite-atleten bij de Vlaamse Atletiekliga voor 2019 is bekend. Er genieten komend seizoen gevoelig meer atleten van een A-statuut, en dus van de hoogste ondersteuning. Het aantal A-atleten breidt in één klap uit van 11 naar 19 atleten.

Onder de A-atleten in 2019 zijn liefst zeven nieuwkomers. Bram Ghuys heeft na een sterk jaar zijn A-statuut weer te pakken, zes anderen genieten voor het eerst in hun carrière van de hoogste ondersteuningscategorie. Het gaat om Jonathan Sacoor, Pieter Claus, Simon Debognies, Justien Grillet, Robin Hendrix en Margo Van Puyvelde.

Opvallend is ook dat geen enkele A-atleet zijn statuut verliest. Niels Pittomvils voldeed niet aan de criteria, maar krijgt als meerkamper begrijpelijkerwijs wat meer respijt. Dat Bashir Abdi, Eline Berings, Isaac Kimeli en Hanne Maudens na het EK in Berlijn aan boord blijven, spreekt voor zich. Philip Milanov, Thomas Van der Plaetsen, Ben Broeders, Louise Carton, Noor Vidts en Renée Eykens toonden eerder op het seizoen voldoende potentieel.

Hij werd eerst over het hoofd gezien door de VAL, maar op basis van zijn EK veldlopen in Samorin kreeg ook Lander Tijtgat uiteindelijk een A-status. Hij voldeed namelijk aan de criteria.

Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om profcontracten. De VAL biedt financiële ondersteuning, voornamelijk voor trainingsstages.