Mary Keitany en Lelisa Desisa hebben de marathon van New York op hun naam geschreven. Onder een stralende najaarszon in de Big Apple waren het de Keniaanse en Ethiopische atleten die schitterden. Bij de vrouwen snelde Keitany onhoudbaar naar haar vierde winst in New York in vijf jaar tijd. Desisa verzekerde zich bij de mannen van zijn eerste overwinning in de Amerikaanse metropool.

Mary Keitany was dé grote favoriete aan de start van de marathon van New York. De ondertussen 36-jarige Keniaanse ondernam in het voorjaar nog een poging om het WR aan te vallen, maar kwam zichzelf pijnlijk tegen tijdens de bewuste marathon van Londen waarin ze een halve marathon aan het schema van Paula Radcliffe afwerkte. Keitany zou toen letterlijk over de finish strompelen. In New York, haar stad aangezien ze er slechts één keer niet won in de afgelopen vijf jaar, besloot ze behouden van start te gaan. Met een doorkomst van 1u15:49 voor de kopgroep bij de vrouwen leek een snelle tijd uitgesloten. Iets na halfweg zou de Keniaanse aan één van de strafste rushes uit haar carrière beginnen.

De tweede halve marathon werkte Keitany af in een duizelingwekkende 1u06:58. Haar snelste tien kilometer liep ze tussen de 30ste en de 40ste kilometer met een splittijd om u tegen te zeggen van 30’53. Ze zou finishen in 2u22:48, goed voor de tweede chrono ooit bij de vrouwen in New York. De tweede plaats was weggelegd voor haar landgenote Vivian Cheruiyot, die in Londen nog profiteerde van de terugval van Keitany. Cheruiyot volgde op maar liefst 3’14 van de winnares. Op een handvol seconde na de tweede volgde de winnares van vorig jaar, de Amerikaanse Shalane Flanagan. Voor Flanagan was het een emotionele marathon, aangezien ze haar loopschoenen normaal gezien aan de wilgen zou hangen.

Flanagan op de afgelopen Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder, waar ze haaswerk afleverde voor haar landgenote Shelby Houlihan – Foto: Golazo

“Ik heb bewust gekozen om niet te snel van start te gaan, aangezien me dat eerder dit jaar al zuur is opgebroken. Ik ben comfortabel begonnen, waardoor ik sterk kon finishen. Vorig jaar misliep ik de winst hier. Ik wou absoluut beter doen nu “, aldus Keitany, die net zoals Grete Waitz de marathon van New York vier keer heeft gewonnen. Waitz is na gisteren niet langer de enige recordhoudster qua aantal titels.

“Ik ben trots op de manier waarop ik me doorheen de moeilijke momenten heb weten banen vandaag. Ik houd van deze sport en de mensen rondom me. Ik heb ongelooflijk genoten van al mijn races hier”, vertelde de afscheidnemende Flanagan.

Kamworor volgt zichzelf niet op

Bij de mannen kregen we geen solo na halfweg, aangezien een viertal erg aan elkaar gewaagd was. Het werd een strijd tussen de Keniaan Geoffrey Kamworor, meervoudig wereldkampioen op de halve marathon én titelverdiger en drie Ethiopiërs, namelijk Tamirtat Tola, Lelisa Desisa en Shura Kitata. Vooral Desisa en Kitata kunnen een belletje doen rinkelen. Desisa was één van de drie deelnemers aan het Nike Breaking2-project. Hij was onder meer al de beste tijdens de marathon van Boston. Bovendien stond de Ethiopiër al drie keer op het podium in New York. Kitata stak dan weer zijn neus aan het venster tijdens de marathon van Londen, waarin hij slechts in de laatste vijf kilometer moest lossen bij niemand minder dan Eliud Kipchoge.

Shura Kitata tijdens de marathon van Londen eerder dit jaar – Foto: Marco Verch

Het was dan ook de 22-jarige Kitata die onderweg het meeste, al dan niet vuile, werk opknapte (er wordt in New York zonder hazen gelopen). De koplopers kwamen door na 1u03:55 en werd nadien stevig uitgedund. Kamworor en de drie Ethiopiërs bleven over. Het was echter de Keniaan die met een zeer snelle tussensprint voor de nodige deining zorgde voorin. Desisa hing echter als een blok aan zijn been.

In de laatste twee kilometer begon Desisa aan zijn rush die hem de winst zou opleveren. Al moest hij daarvoor wel afrekenen met een terugkerende Kitata. Het werd een langgerekte sprint van stervende zwanen. Desisa finishte na 2u05:59. Kitata volgde op amper twee seconden, terwijl Kamworor het podium vervolledigde met 2u06:26.

“Ik ben enorm tevreden om me hier tot de kampioen te kronen. Ik finishte hier in het verleden al op het podium, maar vandaag voelde ik gewoon dat al het harde labeur zijn vruchten zou afwerpen. Ik had alles onder controle, vandaag was mijn dag, maar ook die van New York”, vertelde de winnaar aan de IAAF.