Home » Nieuws » Nationaal » Wie kroont zicht tot beste zandvreter op de Structabo CrossCup in Mol? [voorbeschouwing]
CrossCup Mol 2017 - Foto: Golazo

Wie kroont zicht tot beste zandvreter op de Structabo CrossCup in Mol? [voorbeschouwing]

Zondag zakt de top van het Belgische veldlopen af naar het Zilvermeer in Mol. De eerste individuele manche van de Structabo CrossCup staat op de planning. Bij de mannen gaat men op zoek naar een opvolger voor Soufiane Bouchikhi, die zondag niet van start gaat. Bij de vrouwen was vorig jaar de Poolse Katarzyna Rutkowksa aan het feest. Imana Truyers was toen de beste Belgische. Nieuw dit seizoen wordt de Runner’s Lab tussensprint na 1500m. Wie haalt het in de eerste individuele clash van een interessante veldloopwinter?

De CrossCup pakt uit met iets nieuws. Niet alleen de einduitslag zal het klassement bepalen bij de senioren op de lange cross, ook de Runner’s Lab tussensprint kan punten opleveren. De eerste drie atleten over 1500m zullen respectievelijk 3, 2 of 1 extra punt(en) verdienen. Deze puntenstrijd wordt niet gehouden in het belofteklassement. Indien de beloften punten scoren, worden deze wel in rekening gebracht bij hun positie in het klassement bij de senioren.

Kimeli favoriet door afwezigheid Bouchikhi

Bij de mannen is er slechts één grote afwezige en dat is de winnaar van vorig jaar, Soufiane Bouchikhi. De atleet van RFCL moet na de Relays ook Mol aan zich voorbij laten gaan wegens een knieblessure. Zijn grote uitdager van vorige winter, Isaac Kimeli, tekent wél present en lijkt op papier outstanding. Kimeli had samen met Robin Hendrix, vorig jaar nog goed voor brons aan het Zilvermeer, en Simon Debognies een groot aandeel in de winst van OEH tijdens de Structabo CrossCup Relays in Gent. In Mol mag Kimeli van zijn club- en trainingsgenoten ook de nodige concurrentie verwachten. Tot die trainingsgenoten behoren ook Dorian Boulvin, Jeroen D’hoedt en Dieter Kersten. Uitdagers van dienst worden Lander Tijtgat, vorig jaar tweede in Mol en Dame Tasama, die tijdens de Relays goed was voor de snelste chrono bij de mannen op de 4.500m. Pieter-Jan Hannes maakt dan weer zijn terugkeer naar de CrossCup en zal voor het eerst dit seizoen zijn kunnen tonen. De grootste naam uit het buitenland is Michel Butter, die twee weken terug nog Nederlands kampioen op de marathon werd.

Het Molse zand is niet de meest geliefde ondergrond van topfavoriet Kimeli, die de druk afhoudt met het oog op zondag: “Het is de eerste keer dat het ieder voor zich is. Als het van mij afhangt, dan wordt het een open strijd. Het is een sterk deelnemersveld, alleen jammer dat Soufiane voorlopig ontbreekt”.

De korte cross bij de mannen lijkt af te stevenen op een strijd tussen Ismael Debjani, Pieter Claus en Pierre-Antoine Balhan. Lokale held Yannick Michiels, schitterde in het verleden al voor eigen publiek. De oriëntatieloper zou aanvankelijk de lange cross lopen, maar na een slopend wedstrijdseizoen in Azië werd beslist om toch op de korte cross van start te gaan. Bij de junioren ontbreekt dé grote naam Tim Van de Velde. Daardoor ruiken Lucas Da Silva en Guillaume Grimard hun kans op een overwinning. Concurrentie van onze noorderburen komt er via Luuk Maas en Bram Anderiessen.

De Belgische favorieten van Atletieknieuws op de lange cross:

*** Isaac Kimeli

** Lander Tijtgat, Dame Tasama, Robin Hendrix, Simon Debognies

* Dorian Boulvin, Jeroen D’hoedt

Kan Isaac Kimeli ook in Mol de lakens naar zicht toe trekken? – Foto: Golazo

Truyers meteen op de afspraak?

Bij de vrouwen wordt het uitkijken naar het eerste duel tussen Imana Truyers en Sofie Van Accom. Vorige winter was het meestal die eerste die mocht zegevieren. Een nieuw jaar, dus een nieuwe kans voor Van Accom om dit seizoen de rollen om te draaien. Beide dames zullen echter op hun hoede moeten zijn voor onder meer Hanna Vandenbussche en Hanne Verbruggen, aangezien dat duo in Gent sneller liep dan Truyers en Van Accom. Daar ging het echter om ‘maar’ 3.000m. In Mol mogen de dames zich aan 5.500m cross verwachten. Nina Lauwaert werkt momenteel in Tenerife aan haar vormpijl dus haar zullen we nog niet aan de start zien. Louise Carton moet eveneens passen door een blessure aan de achillespees. Uit buitenlandse hoek tekent Katarzyna Rutkowksa opnieuw present. De Poolse won vorig jaar ook aan het Zilvermeer. Andrea Deelstra is dan weer de grootste naam bij onze noorderburen. Bij de junioren zijn Justine Tinck en Mathilde Deswaef op papier degenen die we zeker in de gaten moeten houden.

Sofie Van Accom werd vorig jaar tweede Belgische na Truyers. De atlete gaf al eerder aan dat ze geen grote fan van het zand is: “Mol is voor mij één van de moeilijkste manches. Op zand lopen krijg ik maar niet onder de knie. Ik ga er echter het beste van maken, zeker omdat hij de eerste grote individuele race van de winter is.”

De Belgische favorieten van Atletieknieuws op de lange cross:

*** Imana Truyers

** Sofie Van Accom

* Hanna Vandenbussche, Hanne Verbruggen

Sofie Van Accom – Foto: Peter Wagemans

CrossCup Running Stars – powered by Runners’ Lab en Sportoase

Naast het invoeren van de tussensprint is er nog en nieuwigheid, namelijk het nieuwe jeugdsportproject van de CrossCup genaamd ‘CrossCup Running Stars’. Doel van dit project is om meer jeugdatleten te laten kennismaken met veldlopen en atletiek in het bijzonder. De organisatie wil vooral het veldlopen populairder maken bij de jeugd en meer atleten proberen strikken bij atletiekclubs. Enkele strategieën om dit te bekomen is het inschakelen van Belgische toppers als meter en peter en het invoeren van een regelmatigheidscriterium voor dit jonger publiek. Meer info over dit project kan u hier terugvinden.

Geef een reactie