Hij maakte het behoorlijk spannend, maar Ismael Debjani staat in de finale van de 1.500 meter op het EK. Als vijfde in zijn reeks ging hij door met de verliezende tijden. De nationale recordhouder reageerde opgelucht.

“Mijn tactiek was duidelijk”, sprak Debjani na zijn kwalificatie. “Ik wilde in de binnenbaan lopen tot aan 1200 meter, daarna wat naar buiten gaan om op te schuiven en niet ingesloten te raken, en tot slot een hele snelle laatste 100 meter lopen. Ik heb het goed uitgevoerd, maar in de laatste rechte lijn kwam ik er niet zo makkelijk overheen als gehoopt. Het zat dicht opeen en er kwam veel trekwerk aan te pas. Toen ik vijfde werd dacht ik ‘ai ai ai’, dat was een opdoffer. Ik had echt schrik dat ik eruit lag. Het gevoel was niet slecht vandaag, maar de benen voelden wel wat zwaar door de hitte.”

Wat is er nu mogelijk in de finale op vrijdag? “Ik heb veel trainingsachterstand door blessures, maar toch hoop ik dat de broers Ingebrigtsen tempo gaan maken in de finale. Op die manier komen er geen opstoppingen en wordt er minder geduwd. Wie weet pak ik toch nog een medaille”, zei hij met een grote glimlach en half als grapje bedoeld.