De Britten hebben de 100m bij de mannen en vrouwen gedomineerd. Bij de mannen behaalden ze in een uiterst spannende 100m net geen clean sweep door het goud, zilver en de vierde stek te behalen. Het goud was weggelegd voor Zharnel Hughes. Bij de vrouwen stond er geen maat op Dina Asher-Smith.

Zharnel Hughes wist zijn landgenoot Reece Prescod met slechts één honderdste voor te blijven. Hughes finishte na 9″95., goed voor een kampioenschapsrecord. Zijn landgenoot behaalde met 9″96 wel een Brits belofterecord. Chijindu Uja moest de Turk Jak Ali Harvey voor zich dulden, waardoor het net geen volledig Brits podium werd. Het verschil tussen beide heren bedroeg vijf honderdsten. Ali Harvey dook met 10″01 net niet onder 10″.

“Dit was toch wel de race waar héél mijn zomer rond draaide. Het was geen makkelijk seizoen. Op de Commonwealth Games liep het nog fout nadat ik werd gediskwalificeerd. Het ging vandaag vooral om goed lopen en omgaan met de druk. Dat is allebei gelukt. We hebben als Britten een knappe dag beleefd hier. Feesten gaan we echter nog niet doen, aangezien we nog in actie moeten komen”, vertelde de kersverse Europese kampioen.

Jimmy Vicaut kwam overigens niet aan de start, waardoor de finale toch wat onthoofd werd. De Fransman ondervond te veel last aan zijn hamstrings om in de startblokken te kruipen. De Europese kampioen bij de junioren van vorig jaar, de Italiaan Filippo Tortu, kwam wél aan de start. Hij zat gevangen in een Britse sandwich en werd vijfde in 10″08.

Asher-Smith autoritair naar het goud in Brits record

De minder spannende race, maar daarom niet minder indrukwekkende race, was die van de vrouwen op de 100m. Daarin toonde Dina Asher-Smith echter dat ze op Europees vlak onklopbaar is. De Britse knalde naar een beste wereldjaarprestatie en het Brits record met 10″85!

“Ik kwam naar hier om die Europese titel te behalen en plots ben ik de snelste vrouw van het jaar. Aan dat laatste ga ik toch even moeten wennen. Het is hier een fantastisch stadion met een schitterend publiek. Ze doen me terugdenken aan het talrijke publiek dat ik telkens tegenkwam tijdens de wedstrijden van de Diamond League op Europese bodem. Ik kan al één nummer schrappen nu. Op naar de 200m”, aldus de Britse.

Dafne Schippers behaalde het brons dankzij een seizoensbeste van 10″99. Het meeste applaus ging echter naar de Duitse Gina Lückenkemper die met 10″98 haar Europees record bij de beloften evenaarde. Op die manier verwees ze de regerende Europese kampioene op de 100m naar het brons. Jamile Samuel, ook een Nederlandse, werd verdienstelijk vijfde met 11″14.

Het verschil tussen Asher-Smith en de rest van het veld was groot. Er mag gerust gesproken worden van het verschil tussen absolute wereldtop en Europese top, aangezien de nummers twee en drie op respectievelijk 13 en 14 honderdsten volgden van de winnares. Asher-Smith verdedigt trouwens haar Europese titel op de dubbele afstand. De 22-jarige Britse zal daar hopelijk wat meer tegenstand krijgen van Schippers, die zowel in 2015, als in 2017 wereldkampioene werd op die afstand.