Home » Nieuws » Internationaal » WK Junioren: Britten domineren, Nederlanders kunnen niet overtuigen op dag 4
Foto: Tomas Sisk

WK Junioren: Britten domineren, Nederlanders kunnen niet overtuigen op dag 4

De vierde dag van het WK voor junioren zal niet snel uit ons collectief geheugen verdwijnen dankzij ene Jonathan Sacoor. Onze landgenoot was echter niet de enige wereldkampioen. De Britse delegatie mocht meerdere keren juichen. Op de 3000m steeple en de 400m horden bij de vrouwen gingen de topfavorietes aan de haal met de wereldtitels.

Zevenkamp: Emerson verschalkt titelverdedigster Lagger

De Britse Niamh Emerson heeft aan het langste eind getrokken in een ontzettend spannend slot van de zevenkamp. De 800m zou allesbepalend zijn, aangezien Emerson en titelverdedigster Sarah Lagger slechts twee punten van elkaar verwijderd waren na het speerwerpen. Lagger, de Oostenrijkse die als scholiere twee jaar geleden al het WK bij de junioren won, moest welgeteld één tiende beter doen dan Emerson op de dubbele baanronden. Het was echter de Britse die het sterkste uit de hoek kwam, waardoor Lagger vrede moest nemen met het zilver en een nieuw nationaal record van 6225 punten. Emerson deed met 6253 punten nog net dat tikkeltje beter. Die prestatie is tevens goed voor de beste wereldjaarprestatie bij de junioren.De Poolse Adrianna Sulek was door het dolle heen nadat ze tijdens de 800m maar liefst 12” sneller ging dan de Cubaanse Adriana Rodriguez. Het brons van de Cubaanse ging in rook op en die rook waaide naar Polen. Sulek zakte dan ook uitgeput, maar oh zo voldaan door haar benen. Met 5939 punten behaalde zijn eveneens een nationaal juniorenrecord. De 800m in de zevenkamp werd overigens gelopen tijdens een stortbui, wat de discipline des te meer heroïsch maakte. Één voor één vielen de meerkampsters op de grond van de kletsnatte piste. Het leverde alvast prachtige beelden op.

Marijke Esselink sloot haar tweedaagse af op een 14de plaats met 5487 punten. Daarmee deed de Nederlandse beter dan haar 19ste plaats op de inschrijvingslijst. Haar PR van 5494 bleef nipt buiten schot.

Hamerslingeren mannen: Norris bezorgt Britten zeldzaam gouden plak

Jake Norris maakte op papier zeker kans op een medaille in de finale van het hamerslingeren. De wereldtitel leek echter niet binnen zijn handbereik te liggen. Daar bracht Norris verandering in door als enige voorbij 80m te slingeren. Zijn 80m65 was goed voor een historische wereldtitel in het hamerslingeren én een nieuw nationaal juniorenrecord.

Oekraïene mocht dan weer het zilver en brons mee naar huis nemen met Mykhaylo Kokhan en Mkyhaylo Havryliuk, die tot respectievelijk 79m68 en 77m71 kwamen.

400m horden vrouwen: Van Der Walt knalt naar wereldtitel

De Zuid-Afrikaanse Zenéy Van Der Walt was na de reeksen en halve finales van de lage horden bij de vrouwen dé te kloppen vrouw. Van Der Walt bezweek niet onder de druk. De Jamaicaanse Shiann Salmon probeerde haar angst in te boezemen met een kanonstart, maar Salmon kon haar inspanning niet tot het einde van de race trekken, waardoor ze met het zilver en 56”11 tevreden moest zijn. Van Der Walt snelde dan weer naar 55”34. De Zwitserse Yasmin Giger mocht op het klassieke gerinkel van de altijd aanwezige koebel rekenen na haar 56”98, waarmee ze zichzelf op het podium hees.

3000m steeple vrouwen: Chespol duldt geen tegenstand

We waren nog aan het nagenieten van de baanronde van Jonathan Sacoor toen Celliphine Chespol naar haar tweede wereldtitel bij de junioren snelde op de 3000m steeple. Chespol kreeg in de aanvang van de race nog hulp van de Oegandese Peruth Chemutai, die uiteindelijk het zilver zou behalen met 9’18”87. Chespol schakelde echter nog een versnelling hoger. De Keniaanse finishte in een nieuw kampioenschapsrecord van 9’12”78. Winfired Mutile Yayi uit Bahrein vervolledigde het podium met een chrono van 9’23”47. Yayi is een genaturaliseerde Keniaanse atlete, maar van twee Kenianen op het podium durfde onze Keniaanse collega geen woord reppen.

200m mannen: Efoloko en Dobson bezorgen Britten de hemel op aarde

Alsof de Britten nog niet genoeg titels en medailles te pakken hadden, volgde er in de afsluiter van de vierde dag nog een straffe stoot. Jona Efoloko en zijn landgenoot Charles Dobson liepen namelijk naar het goud en het zilver met respectievelijk 20”48 en 20”57. Dobson was wel verbaasd door het feit dat het zijn landgenoot aan de haal ging met de wereldtitel, aangezien hij de sterkste indruk gaf tijdens de reeksen en halve finales. De Amerikaan Eric Harrison stond erbij en keek ernaar. Ondertussen liep hij zijn halve baanronde nog in 20”79, maar zijn derde plaats was een schamele troost voor de Amerikaan. De Britten maakten furore: God Save The Queen! Onze Britse collega zou hierdoor overnacht hebben op de perstribune…

Verspringen vrouwen: Riecke met een verspringbak voorsprong

De Duitse Lea-Jasmin Riecke maakte er een behoorlijk korte verspringfinale, die geteisterd werd door de zware regenval, van. In haar tweede poging kwam Riecke tot 6m51. Geen enkele van haar concurrenten zou ook maar in de buurt komen van die sprong. De Japanse Ayaka Kora haalde het in de strijd om het zilver van de Amerikaanse topfavoriete Tara Davis met 6m37. Davis noteerde 6m36, terwijl ze dit seizoen al 6m73 sprong.

Nederlanders kunnen opnieuw niet overtuigen

Tom Egbers kwam in actie van de kwalificaties van het speerwerpen. Egbers had aan 72m00 genoeg om zicht te kwalificeren voor de finale. Dat leek geen onhaalbare doelstelling, aangezien de speerwerper dit seizoen al tot 73m30 kwam. Egbers kon helaas niet bevestigen. Hij liet zijn speer na 67m86 landen. Voor de finale was uiteindelijk een worp net boven, of onder 70m genoeg om door te stoten, waardoor Egbers baalde als een stekker. De atleet kende dit seizoen ook al heel wat blessureleed na zijn WK-limiet.

Ramsey Angela liep dit seizoen al naar 50”75 op de 400m horden. In de halve finales van die discipline kon Angela nooit overtuigen. Vanuit baan twee liep hij naar de zesde plaats in de derde en laatste halve finale. Zijn tijd van 51”99 was een bijzaak. Om met de verliezende tijden kans te maken op de finale zou de hordeloper minstens 50”72 moeten gelopen hebben, wat een verbetering van zijn PR zou hebben betekend, maar gezien de natte piste en slechte baan leek dat een onmogelijke opgave.

Geef een reactie