Home » Nieuws » Nationaal » Volg hier Götzis 2018: Live-updates en projecties
Foto: Jeroen De Meyer

Volg hier Götzis 2018: Live-updates en projecties

In Götzis gaat dit weekend de meest prestigieuze meerkamp ter wereld door. Met Nafi Thiam, Hanne Maudens, Noor Vidts, Thomas Van der Plaetsen en Niels Pittomvils nemen er vijf Belgen deel. Volg hieronder alles op de voet, met live-updates en projecties van de eindtotalen van onze landgenoten.

Dag 2: De live-updates van de tweede meerkampdag in Götzis vindt u hier.

18u10: Van der Plaetsen gaat iets te voortvarend van start op de afsluitende 400 meter. Hij wint wel zijn reeks, maar 50″26 is voor zijn doen geen topchrono. Hij sluit de eerste dag af met een achterstand van 28 punten op het schema voor zijn PB uit Rio (8.332 punten). Vooraf sprak hij van 8.200 punten als doelstelling, en dat zit er zeker nog in. Mooie eerste dag voor Van der Plaetsen, al was het eerste deel beter dan het tweede.

17u25: De voorsprong op zijn persoonlijk record die Thomas Van der Plaetsen doorheen de dag heeft opgebouwd, smelt tijdens het hoogspringen weg als sneeuw voor de zon. Hij moet vrede nemen met 2m06, elf centimeter minder dan zijn persoonlijk record. ‘VDP’ behoudt nog een bonus van 1 puntje op zijn PR.

17u15: Na dag één is Thiam leider met 4.112 punten, 126 meer dan de Amerikaanse Erica Bougard die de tweede plaats bezet. Hanne Maudens is elfde met 3.656 punten.

16u50: Hanne Maudens sluit dag één af met vier op vier, telkens een persoonlijk record. In de 200 meter klokt ze 24″28, waardoor haar voorsprong op schema persoonlijk record 111 punten bedraagt. Thiam loopt een degelijke 200m, maar is niet super. Ze loopt in 24″61 over de finish, 21 honderdsten boven haar persoonlijk record. Haar voorsprong op schema BR is aan het einde van dag één 56 punten, haar bonus op het ER bedraagt 37 punten. Noor Vidts gaat niet meer van start op de 200 meter en verlaat de wedstrijd met een rugblessure.

16u10: Het kogelstoten bij de vrouwen is ondertussen afgelopen. En Nafi Thiam? Die blijft gewoon op haar elan doorgaan. De eerste beurt was al goed met 14m70, maar dan ging het naar 14m93 en zelfs naar 15m29. Opnieuw een persoonlijk record. Thiam heeft nu al 76 punten bonus op het schema van haar fenomenaal persoonlijk record vorig jaar. Ook Maudens laat alweer een record optekenen. Ze stoot 13m28 en heeft liefst 106 punten voor op schema persoonlijk record. Vidts maakt een mindere beurt. Ze blijft met 12m29 meer dan anderhalve meter onder haar persoonlijk record.

14u55: Thomas Van der Plaetsen stoot zijn kogel naar 14m00. Hij blijft nog 12 centimeter onder zijn persoonlijk record, maar belangrijker: hij doet meer dan een meter beter dan tijdens zijn beste tienkamp ooit in Rio. Hij staat voorlopig twaalfde. De voorsprong van Van der Plaetsen op schema persoonlijk record bedraagt nu al de volle 95 punten. Begint Hans Van Alphen al schrik te krijgen dat het BR eraan gaat?

14u40: Tijd voor een klassementsupdate na twee proeven bij zowel vrouwen als mannen. Thiam staat aan de leiding met 2.309 punten, Maudens is negende met 1.956 punten, Vidts 24e met 1.860 punten. Bij de mannen is Van der Plaetsen negende met 2.513 punten.

14u35: We hebben u even laten wachten, maar we waren nogal diep onder de indruk van de prestaties van Nafi Thiam. Ze bleef eerst foutloos tot en met 1m95, en gokte dan door de lat op 2m01 te leggen. En daar ging ze bij de tweede poging over! Onvoorstelbaar. Nooit ging iemand boven de twee meter in een zevenkamp. Maudens liet een persoonlijk record van 1m80 noteren, en Vidts wipte over 1m74.

13u50: Thomas Van der Plaetsen begint met twee nullen en maakt het héél spannend in de verspringbak, maar het loop nog goed af. Zijn laatste beurt is met 7m67 zelfs heel sterk. Hij heeft nu een bonus van 24 punten op schema persoonlijk record, dat hem op de Spelen in Rio de achtste plaats opleverde.

13u35: Bevestiging: einde meerkamp voor Pittomvils. De leuke sfeer in het Belgische kamp is even ver te zoeken in Oostenrijk.

13u10: Slecht nieuws uit de tienkamp. Niels Pittomvils heeft zich bij zijn eerste poging in het verspringen geblesseerd. Het heeft er alle schijn van dat hij de wedstrijd nu al zal moeten verlaten, maar definitief is dat nog niet. We duimen.

12u15: Van der Plaetsen staat na één onderdeel met 830 punten op plaats 24 en kan vanaf nu beginnen opschuiven. Pittomvils is met zijn 812 punten 26e. Topfavoriet Damian Warner uit Canada staat al aan de leiding. Hij liep 10″31 en telt al 1.020 punten.

11u55: Ook onze mannen zijn goed vertrokken. Thomas Van der Plaetsen loopt in reeks 2 als tweede over de meet in 11″14, een tiende boven zijn persoonlijk record maar vooral een tiende sneller dan tijdens zijn beste tienkamp in Rio de Janeiro. Hij neemt meteen 22 punten voorsprong op schema persoonlijk record. Niels Pittomvils loopt in dezelfde reeks als derde binnen in 11″22 en geeft 15 puntjes toe ten opzichte van zijn beste tienkamp. Absoluut geen man over boord. Twee degelijke openers.

11u35: We hebben een eerste klassement. Thiam is achtste met 1.058 punten, Maudens 20e met 978 punten, Vidts 22e met 957 punten. Goeie start voor onze landgenotes, zonder meer.

11u25: Nafi Thiam begint uitstekend aan haar zevenkamp. Ze wordt tweede in reeks 4 en klokt 13″45, slechts 11 honderdsten boven haar persoonlijk record. Thiam verliest zo 16 puntjes ten opzichte van haar monstermeerkamp een jaar geleden hier in Götzis. Om te zien waar ze in het klassement uitkomt na één proef, is het nog even de vijfde en snelste reeks afwachten.

11u10: Dat begint lekker. Hanne Maudens wint de eerste hordereeks in een dik nieuw persoonlijk record van 14″00. Ze neemt meteen 19 punten voorsprong op schema persoonlijk record. Noor Vidts klokt in de tweede reeks 14″15, en verliest 6 puntjes op schema persoonlijk record. Gezien haar blessure aan de quadriceps de afgelopen weken verre van slecht.

10u55: Nog tien minuten. Hanne Maudens start op de 100 meter horden meteen in reeks 1. Even later volgen Noor Vidts en Nafi Thiam. Wij zijn er klaar voor!

 

Volg de meerkamp hieronder met onze projectie van het eindtotaal: