Home » Nieuws » Nationaal » Thomas Van Der Plaetsen in Götzis: “Met 8.000 punten zou ik ontgoocheld zijn”
Thomas Van der Plaetsen - Foto: Gaby De Vos

Thomas Van Der Plaetsen in Götzis: “Met 8.000 punten zou ik ontgoocheld zijn”

Thomas Van Der Plaetsen wil dit weekend in Götzis voor het eerst sinds Rio 2016 nog eens een volledige tienkamp afwerken, maar de ambities liggen hoger dan dat. De regerende Europese kampioen blikt terug op het afgelopen jaar, kijkt met vertrouwen vooruit op aankomend weekend en laat ook al eens zijn licht schijnen over het EK in Berlijn in augustus.

“Op het WK in Londen heb ik het risico genomen om van start te gaan, maar dat heeft geen goed gedaan. Ik heb er geen spijt van, maar een operatie was nodig nadien”, begon Van Der Plaetsen donderdag aan een uitgebreide babbel in Hotel Am Garnmarkt in het Oostenrijkse Götzis. In Londen moest hij opgeven. “Na de operatie moest ik het vijf à zes weken rustig aan doen, maar eind oktober was ik eigenlijk alweer bijna voluit aan het trainen. Tot op vandaag heb ik dat kunnen doortrekken zonder kwaaltjes. Dat was al even geleden.”

In 2016 leek Van Der Plaetsen helemaal terug van weggeweest na het overwinnen van kanker: een Europese titel in Amsterdam, een achtste plaats en een persoonlijk record van 8.332 punten in Rio. Toch viel hij nadien weer lang uit. “Ik was goed dat jaar, maar stikkapot aan het eind. Ik verkoos mijn techniek boven een brede basis, maar die heb ik nadien gemist. Het is jammer dat ik de vorm van Rio niet heb kunnen doortrekken. Dit jaar zijn we resoluut voor de basis gegaan, met heel veel trainingsvolume.”

Foto: Jeroen De Meyer

Hoewel hij al bijna twee jaar geen totaalscore meer achter zijn naam kreeg, is de Deinzenaar niet naar Oostenrijk afgereisd om de hoop te vullen. “Ik wil kijken waar ik sta, en ook waar de concurrentie staat. Eigenlijk zouden 8.000 punten en dus ook de EK-limiet (7.915 punten) geen enkel probleem mogen vormen. Ik zou zelfs ontgoocheld zijn met 8.000 punten, en denk eerder aan 8.200. Polsstokspringen en discuswerpen draaien uitstekend de laatste maanden, en ook in de loopnummers hebben we heel veel werk gestoken. Ik ben benieuwd naar mijn 400 meter.”

Van Der Plaetsen is ambitieus, maar weet ook dat het na zijn lange afwezigheid niet vanzelf zal komen. “De werpnummers kunnen een groot verschil maken. Daar zitten aan het begin van het seizoen vaak nog wat foutjes in. Ik voel ook dat ik nog wat finetuning nodig heb. Met de belastbaarheid van mijn lichaam om een tienkamp te overleven, zit het volgens mij wel goed. Ik heb veel getraind, de laatste periode ook wedstrijdspecifiek, en recupereerde telkens goed.”

Foto: Yngwie Vanhoucke

Is het EK in Berlijn in augustus voor ‘VDP’ als titelhouder nu extra belangrijk? Of is Götzis al een hoofddoel op zich? “Dit weekend wil ik vooral meten waaraan ik nog moet werken. Maar de basis die ik dit jaar leg, wil ik eigenlijk vooral de volgende jaren benutten. Ik zit in het tweede deel van mijn carrière en ga naar het EK voor de medailles, maar het moet wat mij betreft vooral in de cyclus WK-OS-WK de komende drie jaren gebeuren.”

Die Europese titel heeft Van Der Plaetsen al op zak. De grootste resterende doelen zijn medailles op mondiaal niveau, of daar op zijn minst voor meestrijden. Ambitieus, maar daarom niet onrealistisch. “Ik heb eigenlijk nog nooit het gevoel gehad dat ik tijdens een tienkamp tegen het maximum van mijn kunnen zat. Ik ga niet meer naar toernooien voor de ervaring, maar voor het podium. Volgens mij heb ik 8.600 punten wel in mij.”