Momenteel is het in Birmingham al twee dagen hard aan het sneeuwen. De meeste atleten zijn gelukkig al een tijdje ter plaatse, maar supporters en media ondervinden meer hinder. Regent het er vanaf vanavond wereldrecords in plaats van sneeuwvlokken? Het zou zomaar kunnen. Hieronder de momenten die u niet mag missen.

Met wie anders dan Christian Coleman kunnen we hier beginnen? De Amerikaan dook deze winter al twee keer onder het wereldrecord op de 60 meter, dat ondertussen op 6″34 staat. Hij kijkt maar beter uit voor zijn landgenoot Ronnie Baker, want die was met 6″40 eveneens al spectaculair snel dit jaar.

Op de 400 meter komt met Bralon Taplin uit Grenada de vijfde snelste man aller tijden in actie. Kan hij nog sneller dan zijn dit jaar gelopen 44″88? De horden bieden een duel tussen de stilaan legendarische Aries Merritt en de snelste man van het jaar, Jarret Eaton (geen familie van Ashton).

Muttaz Barshim – Foto: Filip Bossuyt

Muttaz Barshim wipte dit jaar alweer over 2m38 in het hoogspringen, en dus is het uitkijken naar een sprong van wie weet wel over de 2m40 van de springveer uit Qatar vanavond. In het polsstokspringen gingen vorig weekend voor het eerst zeven atleten op één meeting over 5m88. Dat zegt alles over het huidige niveau. Favorieten zijn Piotr Lisek, Renaud Lavillenie en olympisch kampioen Thiago Braz.

Op de zevenkamp is Fransman en wereldkampioen outdoor Kevin Mayer torenhoog favoriet. Hij wordt door kenners in staat geacht het wereldrecord van Ashton Eaton te slopen, maar zijn persoonlijk record bedraagt nog de volle 200 punten minder. Toch duimen wij stiekem ook voor onze noorderbuur Eelco Sintnicolaas.

Dafne Schippers (links) plaatste zich in Gent voor het WK indoor. – Foto: Yngwie Vanhoucke

Op de 60 meter bij de vrouwen komt er een andere wereldtopper uit Nederland in actie. Dafne Schippers heeft wel pas de zesde chrono achter haar naam. Topfavoriete is de Amerikaanse Javianne Oliver. Nog meer kansen op Nederlands eremetaal zijn er vanavond al op de 3.000 meter. Sifan Hassan is één van de grote kanonnen die zich aan de dubbel 1.500-3.000m waagt. Dat doen onder meer ook wereldrecordhoudster over beide afstanden Genzebe Dibaba en thuisfavoriete Laura Muir.

Door de concurrentes van Eline Berings wordt er dit jaar ongezien snel gelopen op de horden. Drie atletes kwamen al binnen de vijf honderdsten van het wereldrecord, alle drie zijn ze Amerikaans: Nia Ali, Kendra Harrison en Christina Manning. Ook in het polsstokspringen is er sprake van een ijzersterk Amerikaans trio met Katie Nageotte, Sandi Morris en wereldrecordhoudster Jenny Suhr, maar ze verliezen toch beter kampioenschapsbeest Ekaterini Stefanidi niet uit het oog.

In de vijfkamp tot slot is het in afwezigheid van onze Nafi Thiam vooral uitkijken naar Katarina Johnson-Thompson, die voor eigen publiek favoriete is. Met haar persoonlijk record van 5.000 punten benaderde zij in het verleden het wereldrecord al tot op dertien punten.