Het einde van het veldloopseizoen nadert. Zondag 25 februari wordt er in Brussel een laatste keer gestreden, ditmaal om de felbegeerde Belgische titels. In aanloop naar de grote dag spreken wij met enkele podiumkandidaten. Bij de senioren vrouwen ligt de strijd om de lange cross-overwinning volledig open. Hieronder kersvers Vlaams kampioene Sofie Van Accom aan het woord.

Je bent vorige week Vlaams kampioen geworden, had je dit verwacht?

“Verwacht niet, maar de laatste weken liep het heel vlot op training dus wist ik dat de conditie wel goed zat. Vorige jaren heb ik in Rotselaar steeds goed gelopen dankzij het parcours dat me volledig ligt. Ik ben dus blij dat alle puzzelstukjes samen vielen en ik mijn harde werk heb kunnen belonen met die Vlaamse titel.”

De periode tussen twee belangrijke wedstrijden, zoals nu tussen het Vlaams en het Belgisch kampioenschap, train je dan extra hard of doe je het net wat rustiger aan?

“Het kilometeraantal is opnieuw wat omhoog getrokken, maar dat zijn vooral rustige tempo’s met hier en daar nog een korte, stevige prikkel. De laatste week is vooral afbouwen naar de wedstrijd om zo fris mogelijk aan de start te staan.”

Blik jij tevreden terug op afgelopen veldloopseizoen? 

“Ik voel dat ik tegenover vorig jaar weer een pak sterker ben geworden en grote stappen heb gezet op conditioneel vlak. Wel heb ik wat pech gehad met mijn gezondheid. Zo was ik goed ziek de week voor en na de EK-selectiewedstrijd in Roeselare. Maar uiteindelijk blik ik wel tevreden terug, een Vlaamse titel en een eerste CrossCup-zege maken veel goed.”

Hoe schat jij jezelf in voor zondag? Wat denk je over het parcours?

“Brussel is een heel ander parcours dan Rotselaar, normaal gezien ligt het er in Brussel steeds modderig bij wat het heel zwaar kan maken. Ik heb er al drie keer gelopen en vorig jaar maakte ik er mijn beste beurt. Ik kwam als tweede Belgische over de finish.  Het parcours lag er toen droog bij, er was heel weinig modder te bespeuren. Veel zal afhangen van de weersomstandigheden komende dagen, of de staat van het parcours er al dan niet in mijn voordeel zal spelen. Maar het is en blijft ieder jaar een hele zware manche. Dat de sterkste mag winnen.”

Staat er na het BK nog iets op het programma?

“Het BK is telkens de laatste wedstrijd van het veldloopseizoen. Na deze wedstrijd volgt er steeds een korte rustperiode. In de paasvakantie trek ik dan net zoals voorbije jaren op stage naar Albufeira in Portugal om er de voorbereiding op het zomerseizoen te starten. Mijn doel deze zomer blijft de 1500m. De limiet voor het EK in Berlijn is mogelijk aangezien deze iets boven mijn persoonlijk record ligt. Daarnaast zal ik zeker eens een 800m en een 3000m voor mijn rekening nemen en zien wat daar mogelijk is.”

Wie zien we zondag glunderen op het hoogste podiumschavotje? Stem hier op uw favorieten in de lange en korte cross!