Soufiane Bouchikhi etaleerde opnieuw zijn superioriteit en schreef met sprekend gemak de CrossCup-manche van Hannuit op zijn naam. De RFCL-atleet kende geen genade met zijn tegenstanders en nam al vroeg in de wedstrijd de leiding. Bouchikhi blijft zo ongeslagen in de CrossCup en mag zich als extraatje ook LBFA-kampioen noemen.

Heel even kreeg de Brit Andy Vernon, winnaar van vorig jaar in Hannuit, de eer om de koppositie in te nemen. Bouchikhi nam niet veel later die rol over en legde er meteen duchtig de pees op. Iedereen die nog maar even dacht om hem te volgen, was er meteen aan voor de moeite. Vernon hield het nog het langst vol, maar werd ook al snel op enkele meters gezet. Een eindje achter de Brit achtervolgden heel wat landgenoten met onder meer Isaac Kimeli, Simon Debognies, Dorian Boulvin en Dries Basemans. Kimeli gaf hen even later ook het nakijken en maakte zich los. Basemans probeerde hetzelfde te doen, maar werd al snel teruggefloten door de anderen.

Na de eerste ronde bedroeg de voorsprong van Bouchikhi al meer dan tien seconden op Kimeli. De RFCL-atleet bleef maar doorrazen en liet uiteindelijk zelfs een verschil van meer dan 40 seconden opmeten. Vernon, die vorige week in Edinburgh ook moest onderdoen voor Bouchikhi, kon de schade beperken tot iets meer dan tien seconden.

Nadat Kimeli was gaan vliegen en zijn derde plek veilig had gesteld, vochten de overige Belgen het nog onderling uit. Dieter Kersten, die zich na lang blessureleed opnieuw aan de CrossCup waagde, maakte meteen een goede indruk door zijn wedstrijd goed in te delen en alsnog als vijfde en tweede Belg te finishen. Dries Basemans werd zesde en derde landgenoot, gevolgd door Somers en Boulvin.

Koen Naert werd vandaag ook verwacht in Hannuit, maar moest uiteindelijk toch verstek geven. De titelverdediger voor het Waals kampioenschap liep woensdag een blaar op aan de hiel en wou geen risico’s nemen met het oog op het WK halve marathon in maart.

Op de korte cross maakte Jeroen D’hoedt zijn favorietenrol waar. Hij bleef Valère Hustin en Ali Hamdi voor die tweede en derde werden.