Bij de junioren heren op het EK veldlopen kregen we maar liefst vijf Belgen aan de start. Tim Van de Velde, Dries De Smet, John Heymans, Ziad Audah en Lucas Da Silva verdedigden onze landskleuren in Samorin. Van de Velde en De Smet gingen het sterkst van start, gevolgd door Heymans en Audah. Da Silva kwam weinig in beeld.

De start bij de junioren heren was verschroeiend, maar het verdere verloop van de race was eerder traag in vergelijking met de wedstrijd bij de vrouwen. Tot het ingaan van de laatste ronde bleef er een relatief grote groep voorin met zo’n twintig atleten, waaronder onze landgenoten Van de Velde en De Smet. Net achter dit groepje volgde John Heymans, die bezig was aan een heel knappe race. In die laatste ronde ontstond er een breuk in de kopgroep. Het was de jongste leeuw van onze Belgen, Van de Velde, die zich vooraan bleef handhaven. De Smet volgde in het tweede groepje, maar zou zijn verschroeiend eindschot nog kunnen uitspelen. Audah moest zijn snelle start bekopen met een terugval. Hij zou als 53ste finishen. Lucas Da Silva liep een eerder anonieme wedstrijd. Hij werd 73ste.

Voorin verweerden Van de Velde, De Smet en Heymans zich sterk. Van de Velde, nog maar eerstejaarsjunior, zou erg knap net buiten de top tien als 11de finishen. De Smet zou op een handvol seconden volgen als 16de. Heymans beƫindigde zijn race op de 24ste plaats. Een knappe collectieve prestatie, waarmee onze Belgen nipt tekort kwamen om een medaille als team te behalen. Het Turkse team bleef ons team twee punten voor dankzij de sterke tweede plaats van Ramazan Barbaros. De winst bij de junioren ging zoals verwacht naar Jakob Ingebritsen, die in tegenstelling tot vorig jaar niet echt veel energie nodig had om zijn tweede Europese veldlooptitel binnen te halen. Het brons ging naar de Fransman Louis Gilavert.