Soufiane Bouchikhi heeft zich net niet kunnen verzekeren van een plekje in de WK-finale van de 5.000 meter. In de tweede en laatste reeks eindigde hij als elfde in een vrij snelle 13″28″64, daarmee komt hij slechts één plaatsje tekort voor een startbewijs voor de finale.

Bouchikhi plaatste zich dankzij zijn 13’22″18 in Heusden-Zolder op de valreep voor zijn eerste mondiaal kampioenschap. Hij trok bijgevolg niet met al te grote ambities naar de Britse hoofdstad. De eerste vijf finishers kwalificeerden zich automatisch voor de eindstrijd, de vijf snelste verliezers over de twee reeksen kregen eveneens een startbewijs.

Na een relatief langzame eerste reeks was het Bashir Abdi (13’30″71) die als snelste verliezer in de boeken stond. Het tempo lag bij de tweede reeks zoals verwacht een stuk hoger en het werd al snel duidelijk dat de vijf snelste verliezers uit deze reeks zouden voortvloeien. Bouchikhi kon vrij vlot zijn wagonnetje bij de kopgroep aanhaken en mocht in de laatste ronde strijden om een plek bij de eerste tien. Het was de Eritreeër Habte die uiteindelijk over nog iets frissere benen beschikte, hij bereikte de finish na 13’27″70 en stoot als vijfde en laatste verliezer door. Bouchikhi moet het stellen met een elfde plaats in 13’28″64, hij valt dus net uit de boot.