Het Belgische duo op de tienkamp is onthoofd door het forfait van Dimitri Montilla. Montilla ondervond de afgelopen dagen te veel last aan een voetblessure die hij opliep tijdens een polsstoktraining. Jean-Baptiste Nutte zal dus onze landskleuren als enkeling moeten verdedigen tijdens de tienkamp. Wij loodsen u doorheen zijn eerste dag van een ongetwijfeld loodzware tweedaagse onder de Toscaanse zon.

9u00 – 100m

Nutte trad in de derde van vier reeksen aan. Vanuit baan acht liep onze landgenoot naar een degelijke 11″60. De wind blaast opnieuw in het nadeel van de atleten in de laatste rechte lijn, waardoor toptijden op sprintnummers alvast uitgesloten lijken. Nutte kan als 23ste beginnen aan het verspringen. Een notering bij de beste vijftien tienkampers is het doel van onze meerkamper.

9u55 – verspringen

Nutte lijkt last te ondervinden aan zijn enkel en hield het na één degelijke poging van 6m96 voor bekeken. Het wordt afwachten of onze landgenoot in de komende disciplines niet te veel hinder zal ondervinden. We hopen alvast dat de enkel van Nutte het houdt tot en met morgenavond.

11u40

Knappe prestatie in het kogelstoten van onze Belg. Hij stootte in zijn eerste poging meteen een PR met 16m18. Toch ruim beter dan zijn oorspronkelijk PR van 15m68. In zijn tweede poging liet hij opnieuw een knappe 16m15 noteren. In zijn derde poging deed hij zowaar nog beter! Met 16m24 werd hij trouwens knap groepswinnaar en derde in de kogelcompetitie. Hij schuift op die manier op naar de elfde plaats in de tussenstand.

Drie knappe worpen in het kogelstoten voor Nutte – Foto: Viktor Benschop

14u30 – hoogspringen

Een degelijke passage in het hoogspringen voor Nutte. Met 1m96 blijft hij onder zijn PR, maar daarmee werd hij wel knap achtste in het hoogspringen. Nutte houdt momenteel erg goed stand ondanks problemen aan zijn achillespees en enkel. Hij stijgt zelfs naar de tiende plaats in de tussenstand. Kan hij die plaats aanhouden tijdens de baanronde? We weten het omstreeks 19u30.

19u33 – 400m

Geen Jean-Baptiste Nutte aan de start van de 400m. De enkel en achillespees reageerden te fel na het hoogspringen. Om verdere schade te beperken werd er besloten om niet meer te starten in de afsluitende discipline van de eerste dag. Een spijtige zaak, aangezien Dimitri Montilla forfait moest geven. Geen Belgische tienkampers dus in de eindklassering in Grosseto.