De soap rond de 4x400m op het EK voor junioren is beëndigd. Nadat de Belgen eerst geplaatst waren voor de finale omdat de Tsjechen werden gediskwalificeerd, kregen ze later te horen dat de Tsjechen toch naar de finale mochten. Negen uur later leek er duidelijkheid te zijn: de Belgen mochten morgen van start gaan tijdens de finale. Er echter geraakte bekend dat de organisatie in de fout ging. We durven het bijna niet zeggen uit vrees voor wijzigingen: de Belgische ploeg gaat dan toch niet naar de finale.

Het getouwtrek van de jury en de organisatie heeft lang genoeg geduurd voor de jonge Tornados. Gisterenavond kreeg aflossingstrainer Patrick Himschoot een telefoontje dat het inderdaad om een fout ging die bij de organisatie lag. Geen finale voor de 4x400m. Hierdoor worden alle ogen gericht op de twee ploegen op de 4x100m.

Het oorspronkelijke nieuws:

De ploeg op de 4x400m bij de heren heeft zich verzekerd van de finale op het EK voor junioren. In de eerste van twee reeksen liepen de jonge Belgian Tornados, met Sven Van den Bergh, Julian Cobbaert, Gebrand Huts en Dries Van Nieuwenhove, naar een oorspronkelijk vierde plaats in 3’12″94. Het kwartet moest dus bang afwachten, aangezien ze via de verliezende tijden moesten doorstoten.

Tijdens het lopen van de tweede reeks raakte echter bekende dat het Tsjechische team een fout had gemaakt tijdens een stokwissel waardoor ze gediskwalificeerd werden. Hierdoor belandden onze Belgen op de derde plaats in hun reeks. Een rechtstreekse kwalificatie was het logische gevolg. Hun tijd had trouwens niet volstaan om door te stoten, aangezien daarvoor 3’12″74 nodig was. Jonathan Sacoor, die straks in actie komt tijdens de finale van de individuele 400m, kan het team morgen vervoegen in de zoektocht naar een betere tijd.

“We moeten nog sneller kunnen gaan dan vandaag. Het is verre van een supertijd. Ik (Gerbrand Huts die met een stevig ingetapete voet verscheen; red.) ben er net niet in geslaagd om die Tsjech te remonteren. De zon was behoorlijk verraderlijk op die blauwe piste. Van de warmte leken we niet al te veel last te hebben. We hebben een beetje geluk met die diskwalificatie van de Tsjechen. Hopelijk kunnen we morgen bewijzen dat we die finaleplek waard zijn” vertelden de Jonge Tornados.