Terwijl we het EK beloften al achter de kiezen hebben en het EK junioren zaterdag bol staat van de finales, staan de schijnwerpers uiteraard ook op de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder gericht. De pas vrijgegeven deelnemerslijst staat andermaal in teken van de beste Belgische atleten, waarvan er nog minstens een handvol op zoek gaan naar de WK-limiet.

De tijd vliegt en zo staat over twee weken al het wereldkampioenschap in Londen voor de deur. De Belgische delegatie telt momenteel negen individuele atleten, nog geen grote weelde dus. Daar kan de Nacht van de Atletiek in Heusden-Zolder zaterdagavond als ultieme limietkans verandering in brengen. Na tal van nationale (jeugd)reeksen is het vanaf 18u30 tijd voor het internationale programma. Organisator Golazo heeft voor de mannen dit jaar geen discuscompetitie geprogrammeerd en dat laat Philip Milanov toe om in Bulgarije de laatste hand te leggen aan zijn WK-voorbereiding. Met Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen tekenen twee andere Belgische zekerheden wel present. De olympische kampioene mag haar kunsten tonen in het hoogspringen, voor de Europese outdoorkampioen staat het verspringen op het programma. Thiam krijgt de overwinning allerminst cadeau, met Mirela Demireva wacht de bronzenmedaillewinnares van de laatste Spelen.

Dylan Borlée – Foto: Alain Sennesael

Het lijstje met WK-limieten moet vooral in de buurt blijven bij de loopnummers. Op de 200 meter wil Jonathan Borlée vooral sprintritme opdoen, voor Robin Vanderbemden lijkt de vereiste 20″39 wel een realistische prooi. Op de enkele baanronde heeft Dylan Borlée nog geen individueel startbewijs kunnen afdwingen, 45″33 is daarvoor nodig. Kevin Borlée vergezelt zijn jongere broer in de jacht op het WK-minimum, net als de excentrieke Nederlander Liemarvin Bonevacia en Julien Watrin, die weer wil knabbelen aan de terugweg richting topniveau. Ruim twee uur na de 400 meter staat voor heel wat kwartmijlers ook nog de 4×400 meter op het menu mét daarbij twee Belgische estafetteteams, maar ook Jamaica, Japan, Kenia en Nederland.

Renée Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

Op de 800 meter maakt Renée Eykens na haar Europese beloftetitel opnieuw haar opwachting. Na de enorme euforie is zij misschien wel in staat om onder de WK-vereiste van 2’01″00 te duiken. Op de Nacht wordt ze omringd door een internationaal elitegezelschap met daarbij ook de nummers twee en drie van het afgelopen EK beloften. Op de 1500 meter stoomde Sofie Van Accom vorig jaar naar 4’07″30, als ze die stunt kan herhalen dan gaat zaterdag de WK-limiet (4’07″43) voor de bijl. De Nederlandse Maureen Koster krijgt stilaan ook haar topvorm in het vizier, zij is al zeker van afreis naar de Britse hoofdstad. Bij de heren zit Aaron Botterman in de perfecte flow, hij wil op de 800 meter dan ook de derde verjaardag van zijn PR (1’46″17) maar al te graag vermijden. Superhaas Bram Som neemt onder anderen ook Brecht Bertels en Aurèle Vandeputte op sleeptouw. Dat de 1500 meter ook smullen wordt is waarschijnlijk een understatement. Belgisch recordhouder Ismael Debjani is al zeker van WK-deelname, ook voor Isaac Kimeli, Tarik Moukrime en Peter Callahan ligt de selectie binnen handbereik. Tal van Amerikaanse en Europese toppers zullen zich in de debatten mengen, 3’36″00 is de richttijd voor het wereldkampioenschap. In de B-reeks zijn heel wat ogen gericht op Simon Debognies, de vice-Europese beloftekampioen wil zijn hoogvorm verzilveren op de kortere afstanden.

Anne Zagré – Foto: Peter Wagemans

Alsof dat nog niet voldoende is, beloven ook de horde- en lange afstandsnummers spektakel. Anne Zagré flitste twee jaar geleden in Heusden-Zolder naar het Belgisch record (12″71), een duik onder de 13 seconden moet in volle WK-voorbereiding zeker tot haar mogelijkheden behoren. Ook Eline Berings wil uiteraard aanknopen met een beste jaartijd, in een droomscenario stopt de klok in de buurt van de WK-limiet (12″98). Op de 400 meter horden krijgt Axelle Dauwens een laatste gelegenheid om onder de gevraagde 56″10 te duiken. Belofte Dylan Owusu blijft gevrijwaard van de limietenkoorts, hij mag na het EK beloften nog eens proeven van het hoogste niveau. Afsluiten doen we met de 5000 meter waar Louise Carton hoopt verlost te zijn van haar rugklachten, ook Jeroen D’hoedt gaat eindelijk opnieuw zonder pijntjes door het leven: voor beide supertalenten wordt de uiteindelijk eindtijd een verrassing. Dat is minder het geval voor Bashir Abdi, hij is al zeker van het WK en doet in Heusden-Zolder het nodige wedstrijdritme op. In zijn spoor wil Dame Tasama het eerste WK-ticket uit zijn carrière boeken maar ook Soufiane Bouchikhi wil zijn laatste limietkans verzilveren, met een tijd onder 13’22″60 mogen de koffers voor Londen worden gepakt. Internationaal springt de naam van Europees beloftekampioen Ali Kaya eruit, bij de vrouwen maken olympische medaillewinnares Shalane Flanagan en de Nederlandse Susan Krumins al langer deel uit van de wereldtop.

Meer informatie over de Nacht van de Atletiek vindt u hier.

De volledige deelnemerslijst van het hoofdprogramma vindt u hier.