Op het EK voor junioren in Grosseto kregen we met Tim Van de Velde en Dries De Smet twee heren aan de start van de 1500m. Van de Velde liep in de eerste van twee reeksen knap naar de tweede plaats in een mooie tijd van 3’48″23. Daarmee was hij automatisch verzekerd van de finale van overmorgen. In de tweede reeks, met onze landgenoot De Smet, ging men iets trager van start. Het tweede wedstrijddeel ging echter snoeihard. De Smet toonde zich op een voortreffelijke wijze door naar de derde plaats te snellen in een stevige 3’46″00. Het duo trekt zo met de respectievelijk zesde en derde prestatie naar de finale die zaterdagavond wordt gelopen.

Tim Van De Velde – Foto: Alain Sennesael

“Het was een erg potige wedstrijd. Na de finish kwamen er heel wat atleten hun verhaal doen bij elkaar, maar ondanks dat ik het merendeel van mijn race in baan twee doorbracht, ging het relatief vlot. Ik heb geen specifiek doel voor ogen in de finale, aangezien ik hier als scholier aan de start komen. We zien wel waar we uitkomen. Ik kan zonder stress die finale in”, aldus Van de Velde, die enkele wonden had aan zijn been door het gedrum.

“We kwamen trager door dan de eerste reeks, maar op het einde zorgde Ingebritsen voor een snelheidsinjectie. De tijd is knap gezien het wedstrijdverloop. Ik voelde me echt sterk vandaag. Ik had nog energie over en zal die zeker kunnen gebruiken tijdens de finale. Mijn EK is nu al voor 90% geslaagd. Ik ben naar hier afgezakt met de achtste tijd en zal tevreden zijn met een plaats bij de beste acht. Al de rest is bonus. Ik zal dus nog een paar dagen moeten wachten om hier een pizza te eten”, grapte een duidelijk tevreden De Smet.

Jakob Ingebritsen leek aanvankelijk geprikkeld tijdens de laatste meters van zijn 1500m. Er kwam, al dan niet terecht, veel commentaar op het feit dat Ingebritsen aan maar liefst drie competities zal deelnemen op dit EK. Morgen komt de Noor in actie tijdens de reeksen van de 3000m steeple. Zaterdagavond volgen de finale van de 1500m en 5.000m op amper twee uur tijd voor het supertalent. Achteraf vertelde het Noorse supertalent dat hij leven in de Toscaanse brouwerij wou brengen.