Renée Eykens heeft zich verzekerd van de finale van de 800m op het EK voor beloften. In de eerste van drie reeksen liep Eykens naar de winst in een knappe 2’04″55. Daarmee was onze landgenote meteen zeker van haar finaleplaats. In haar spoor volgden de Zwitserse Hoffmann en de Franse Mouchet in respectievelijk 2’04″60 en 2’05″16.

Reneé Eykens – Foto: Jeroen De Meyer

“De Franse atlete (Mouchet; red.) ging erg snel van start, maar met de hevige wind was het voornamelijk de bedoeling om niet te panikeren, aangezien dat anders wel eens slecht zou kunnen uitpakken. Ik heb dus zo lang mogelijk proberen wachten om aan te zetten om zeker niet in de problemen te komen door de wind. Dat heeft goed uitgepakt, maar het heeft ook behoorlijk wat moeite gekost. Het zou leuker zijn om iets vlotter te lopen. Ik zit nu in de finale, dus ik ben sowieso al achtste”, reageerde een uithijgende Eykens.

“Ik ben niet zo sterk als vorig jaar in Amsterdam en Rio. Er zijn bovendien heel wat atletes aan de start die in de buurt van mijn seizoensbeste komen, dus het zal sowieso spannend worden zaterdag. Ik ga zo goed mogelijk proberen recupereren. Anita Hindriksdottir is dé favoriete. Ik hoop haar en de anderen zo lang mogelijk te kunnen volgen tijdens de finale. Het belangrijkste blijft dat ik alles geef”, besluit Eykens.

Naast Hinriksdottir lijken de Ierse Büttner en de Britse Segrave de grootste medaillekandidates. Eykens bewees echter in 2015 op het EK voor junioren al dat ze niet met de beste tijd naar de finale moet gaan om toch een medaille te pakken.

De finale wordt zaterdagavond om 19u18 gelopen.