Het druilerige en wisselvallige weer op de eerste dag van het BK AC in Brussel gooide roet in het eten van de atleten die op zoek waren naar snelle tijden. Gelukkig waren het vandaag slechts de reeksen van de loopnummers en staan de kampnummers ook pas morgen gepland. Desondanks werd het interessante namiddag in het Koning Boudewijnstadion. Hieronder een overzicht.

Nenah De Coninck – Foto: Peter Wagemans

De atleten op de 400m horden hadden zoals gewoonlijk de eer om het BK op gang te trappen. De verwachte namen bij de vrouwen wonnen telkens hun reeks. Axelle Dauwens liep vlot naar de winst in de eerste reeks in een een tijd van 57”77. Margo Van Puyvelde was de beste in de tweede reeks met 58”55. In de derde en laatste reeks liep Nenah De Coninck naar plaats één met 58”08. Dauwens zal morgen ongetwijfeld een stuk sneller willen lopen. De Coninck en Van Puyvelde kunnen dan weer een gooi doen naar de limiet voor de Universiade van 57”50. Bij de mannen werden het ook de verwachte namen. Dylan Owusu behaalde een mentale overwinning met het oog op de finale. Hij was met 51”36 sneller dan naaste belagers Romain Nicodeme en Arnaud Ghislain, die na respectievelijk 51”54 en 51”57 finishten.

Elise Lasser en Laetitia Libert zullen morgen om nationale titel strijden op de vlakke 400m. Lasser liep ondanks het gebrek aan tegenstand naar een knappe 54”51. Morgen kan de scholiere een gooi doen naar de EK-limiet voor junioren die is vastgelegd op 54”17. Bij de mannen werd het uitkijken naar wat de broers broers Borlée voor eigen volk in hun mars hadden. Kevin liep in de eerste reeks naar een degelijke 45”88. Junior Jonathan Sacoor finishte als tweede in 47”18.  Jonathan Borlée knoopte in de tweede reeks aan met een behoorlijk resulaat. Zijn 46”06 is hoopgevend met het oog op de finale van morgen. In zijn zog liep Michael Rossaert naar de EK-beloftelimietDylan Borlée liep in de derde reeks naar 46”66. Valt er morgen een WK-limiet uit de bus voor één, of meerdere familieleden?

Op de 100m zorgde de eerste reeks meteen voor het belangrijkste duel. Manon Depuydt toonde zich met 11”79 net dat tikkeltje sterker dan Cynthia Bolingo. Bolingo moest met 11”81 tevreden zijn. Morgen kunnen beide dames in de finale uitvechten wie zich voor één jaar Belgisch kampioen mag noemen. Bij de mannen lijken er meer kanshebbers. Beste perfomer in de reeksen werd junior Jordan Paquot met een erg knappe 10”68. Paquot mag voornamelijk concurrentie verwachten van Andreas Vranken, Arnout Matthijs en Jean-Marie Louis. Dit trio finishte na respectievelijk 10”77, 10”82 en 10”84.

Anne Zagré – Foto: Peter Wagemans

De combinatie van een natte piste en hoge horden zorgt zelden voor toptijden. Anne Zagré toonde dat zij ondanks die omstandigheden de betere is. Met 13”40 deed ze zeven honderdsten beter dan Eline Berings. In de strijd om het brons zal het gaan tussen beloften Chloë Beaucarne en Sarah Missinne. Beaucarne hoopt op betere omstandigheden met het oog op die limiet van 13”50 om alsnog te mogen afzakken naar dat EK voor beloften. Bij de mannen werden het de verwachte namen met Dylan Caty en Denis Hanjoul, die goed waren voor respectievelijk 14”10 en 14”28. Dario De Borger liet zich echter bijna ringeloren en liep naar 14”66.

Op de dubbele baanronde kregen we zoals verwacht geen grote tijdsverschillen. Topfavoriete Riet Vanfleteren moet morgen vooral oplette voor Elea Henrard en Camille Muls. Henrard toonde zich de snelste van dit trio met 2’13”32, weliswaar verspreid over verschillende reeksen. Bij de mannen kan het alle kanten uit met reeksen van een heel hoog niveau. De eerste reeks werd uitgevochten in een prestigesprint tussen titelverdediger Aaron Botterman en Peter Callahan. Het was die laatste die voor de snelste tijd in de reeksen zorgde met 1’49”44. In de tweede reeks toonden Brecht Bertels en Laurens Schockaert de betere. Bertels haalde het hier in 1’50”58. In de derde en laatste reeks kwam met Viktor Benschop de vice-Belgische kampioen aan de start. Hij schuwde het kopwerk niet en werd halfweg afgelost door Stijn Baeten. Baeten haalde het in 1’50”00 en nam in zijn zog Elliot Crestan en Benschop mee naar de finale. Aurèle Vandeputte moest last minute verstek laten gaan omwille van kuitproblemen.

Van de dubbele baanronde naar de halve baanronde met dezelfde namen als op de 100m bij de vrouwen. Ook hier zullen Cynthia Bolingo en Manon Depuydt ongetwijfeld een verbeten duel uitvechten. Net zoals op de 100m haalde Depuydt het vandaag van Bolingo met 23”73. Daarmee komt de EK-limiet voor beloften van 23”66 zeker in het vizier. Voor de derde podiumplaats zal het een duel worden tussen scholiere Lucie Ferauge, belofte Naomi Van Den Broeck en hordeloopster Anne Zagré. Bij de mannen stond er zoals verwacht geen maat op Robin Vanderbemden. Hij bolde ontzettend makkelijk naar 21”03. Victor Hofmans en Kobe Vleminckx lijken dé kandidaten om naast hem op het podium te eindigen. Kan junior Vleminckx morgen nog een gooi doen naar dat felbegeerde ticket richting het EK? Daarvoor is 21”28 vereist.

Ismael Debjani – Foto: Peter Wagemans

De reeksen van de 1500m mochten de eerste dag van dit BK AC besluiten. Bij de vrouwen werden het de verwachte namen met Sofie Van Accom en Renée Eykens als reekswinnaressen. In de strijd om het podium zullen Justine Tinck en Zenobie Vangansbeke ook een rol vertolken. Bij de mannen kroonden Ismael Debjani, Pieter Claus en belofte Dries De Smet zich tot reekswinnaars. Hier lijkt geen enkele positie vast te liggen met het oog op de finale van morgen. Duw -en trekwerk zal ongetwijfeld van pas komen bij het positioneren.

De volledige resultaten kan u hier raadplegen.

6 REACTIES

Reacties zijn gesloten.