De atletiekpiste in Heusden vormt aanstaande zaterdag het decor voor het Vlaams kampioenschap alle categorieën. Voor vele toppers is dit de laatste wedstrijd voor ze een limietpoging wagen, anderen willen dan weer zo snel mogelijk dat ticket binnen hebben en proberen het zaterdag al eens. Met volgend weekend de IFAM en de week nadien de Putbosmeeting zijn er wel nog enkele mogelijkheden op korte termijn. Op het Vlaams krijgen ze de mogelijkheid om nog wat vertrouwen te tanken en daarbij een Vlaamse titel in de wacht te slepen. Een voorbeschouwing voor deze wedstrijd leest u hieronder.

Beginnen doen we met de mannen. Op de 400m krijgen we Michael Rossaert te zien. De atleet van ACW gaat er resoluut voor een sterke prestatie en de Vlaamse titel om zich andermaal in de kijker te lopen voor Jacques Borlée. Aan het avontuur in de Bahama’s met de 4x400m zal hij ongetwijfeld een vervolg willen breiden. 800m-lopers Aaron Botterman en Jan Van Den Broeck willen dan weer nog eens hun snelle benen testen en nemen in Heusden eveneens de 400m voor hun rekening.

Dylan Owusu – Foto: Peter Wagemans

Op de dubbele baanronde krijgen we een overname van de jeugd. Viktor Benschop verdedigt er zijn Vlaamse titel. Juniors Pieter Sisk en Brecht Fasseur hopen dan misschien weer op een snelle wedstrijd waarbij ze in de buurt kunnen komen van de EK-limiet (1’49”41). Dario De Borger en Denis Hanjoul maken zich op voor een klassiek duel op de 110mH. Belofte Dylan Owusu liet op de interclub vorig week zijn snelle benen zien met een nieuw record van 51”20 op de 400mH. Om naar het EK te gaan moet hij nog een klein beetje sneller lopen, 19 honderdsten om precies te zijn. Komende zaterdag krijgt hij een nieuwe kans.

Ben Broeders – Foto: Tomas Sisk

Op de kampnummers is het vooral uitkijken naar het polsstokspringen met Ben Broeders. Hij plaatste zich tijdens het indoorseizoen al voor het EK beloften, maar met een persoonlijk record van 5m61 wil hij zich ook kwalificeren voor het WK deze zomer. Daarvoor moet hij over 5m70 geraken. Geen straffe deelnemerslijst bij het verspringen, gelukkig geven Mathias Broothaerts en Michael Obasuyi die nog wat kleur. Deze laatste kwam deze zomer al tot 7m22 en heeft 7m51 nodig om naar het EK voor junioren te mogen gaan. Voor de titel is Broothaerts favoriet. In het hoogspringen voert Emile Verdonck met 2m14 de ranglijst aan op de voet gevolgd door Bram Ghuys. Als Verdonck over de 2m18 kan springen plaatst hij zich meteen ook voor het EK voor beloften.

Bij de vrouwen krijgen we één zeer grote naam op de tabellen te zien. Eline Berings maakte reeds vorig weekend haar comeback, en zal aanstaande zaterdag ook op het wedstrijdblad verschijnen. Ze gaat er voluit voor een nieuwe Vlaamse titel op de 100mH. Titelverdedigster Dorien Van Diest is alvast gewaarschuwd. Op de 100m vlak krijgt Orphée Depuydt de favorietenrol toebedeeld. Ze was deze zomer met 12”11 al nét iets sneller dan Hanne Claus (12”12). Op de 200m is het uitkijken naar Manon Depuydt na een winter waarin ze veel van haar records kon verbeteren. Haar grootste concurrente is net zoals vorig jaar Imke Vervaet.

Margo Van Puyvelde – Foto: Johnny De Ceulaerde

Op de baanronde krijgen we de twee revelaties van afgelopen zomer aan het werk te zien. Margo Van Puyvelde zal het opnieuw opnemen tegen Elise Lasser. Bij Lasser speelt misschien ook wel de EK-limiet voor junioren mee. Daarvoor moet de 54”17 lopen. Justien Grillet, vorig jaar Vlaams kampioene op de 400m, maakt een uitstapje naar de 400mH. In die discipline is Marlien De Jans wel de grote favoriete. Op de 1500m bij de vrouwen zal Zenobie Vangansbeke haar titel met glans proberen te verdedigen.

Noor Vidts kon zich eind april op de zevenkamp in Firenze reeds plaatsen voor het EK voor beloften. Op het Vlaams gaat ze de strijd aan met Els De Wael voor de Vlaamse titel in het verspringen. Hanne De Baene, al geplaatst voor het EK voor junioren, en Aurélie De Ryck zullen hoogstwaarschijnlijk voor de hoogste spektakelwaarde zorgen in het polsstokspringen. Wie van de twee met de gouden medaille aan de haal gaat gaan is nog een vraagteken. Jolien Boumkwo wil dan weer voor de dubbel gaan met het kogelstoten en hamerslingeren. Al zal ze bij het tweede wel moeten opletten met Vanessa Sterckendries. De belofte van OEH barst van het vertrouwen nadat ze zich begin mei wist te plaatsen voor het EK.

De volledige deelnemerslijst vindt u hier.