Voor de 42ste keer wordt morgen het wereldkampioenschap veldlopen betwist. In het Oegandese Kampala moet Isaac Kimeli de Belgische eer hoog te houden, trainer Tim Moriau kijkt uit naar de confrontatie met de wereldtop. “We zien dit als een cadeau voor het schitterende seizoen.”

Om 14u55 moet Europees beloftekampioen Isaac Kimeli aan de bak. In 2013 werd hij al eens dertigste op het WK veldlopen, toen nog in de juniorencategorie. Morgen maakt hij zijn opwachting bij de senioren, trainer Tim Moriau schat zijn kansen in. “De conditie is in ieder geval beter dan voor het EK veldlopen”, steekt hij van wal. “Isaac is dit seizoen niet altijd tot het uiterste moeten gaan voor een CrossCup-zege en dat heeft ons de kans gegeven om na het Belgisch veldloopkampioenschap nog twee specifieke trainingen af te werken.”

Het WK-parcours is in de ogen van Tim Moriau vrij compleet met onder meer een pittige afdaling, een heuvel en een grote gracht die ongetwijfeld voor het nodige spektakel zal zorgen. Daarnaast liggen er ook nog vier boomstammen in de weg en werd er naast het parcours een grote tribune neergeplant om morgen de wedstrijden van dichtbij te volgen. “Isaac voelt zich hier absoluut thuis en het is mooi om te zien hoe hij echt openbloeit. Er komt dan ook geen druk aan te pas, want eigenlijk is dit de eerste cross van het seizoen waar hij geen favoriet is. Ik hoop vooral dat hij zich kan amuseren en dan moet een top 40-plek (goed voor een A3-statuut, red.) binnen zijn mogelijkheden liggen. Een kanonsstart is in dit geweld dodelijk en ik heb hem dan ook de raad gegeven om rond de 40ste positie te vertrekken.” 

De wedstrijd van zondag is live te volgen op de BBC livestream of via de live-results hier. De senioren mannen gaan om 15u55 van start.