In tegenstelling tot outdoor, werken de vrouwen slechts vijf disciplines af en staat de ontknoping van de vijfkamp deze avond al op het programma. Nafi Thiam mag haar opmaken voor de 60 meter horden, het hoogspringen, het kogelstoten, het verspringen en de 800 meter. Zelf verklaarde ze al dat ze niet denkt aan een eventuele medaille en dat ze vooral haar records wil aanscherpen.

Kan Thiam ook dit kampioenschap weer het podium betreden? Wij zorgen ervoor dat u met onze live-updates niets hoeft te missen. Onderaan kan u het reeds behaalde puntentotaal op de voet volgen. Kan onze olympische kampioene het Belgische record (4.877 punten) benaderen dat op naam staat van Tia Hellebaut, onze andere olympische kampioene? U leest het hier

19u30: Een samenvattend verslag van Thiams gouden vijfkamp leest u hier.

19u20: De Europese titel is binnen! Thiam kreeg het knap lastig in het slotnummer, de 800 meter. Ze moest al snel enkele meters toegeven op haar concurrentes, maar de gouden medaille kwam nooit in gevaar. Ze finishte als zevende en laatste in haar reeks in 2’24″44, enkele seconden boven haar record (2’21″18). Deze prestatie brengt haar eindtotaal op 4.870 punten, amper 7 punten verwijderd van het Belgisch record van Tia Hellebaut, maar wel 174 punten beter dan haar eigen record. In de einduitslag zien we dat ook de Oostenrijkse Dadic (4.767 punten) en de Hongaarse Zsivoczky-Farkas (4.723 punten) het podium hebben gehaald, maar wij onthouden toch vooral de dame op het hoogste schavotje: Nafi Thiam.

19u05: Tijd voor de ontknoping: de afsluitende 800 meter. Het wereldrecord lijkt te hoog gegrepen want daarvoor moet Thiam 2’13″95 op de klok zetten, een stuk sneller dan haar indoor- en outdoorrecord. Het Belgisch record ligt wel binnen bereik en daarvoor is 2’23″85 nodig. Blaast Nafi Thiam ons opnieuw omver?

Nafi Thiam – Foto: Tomas Sisk

17u14: Het verspringen zit erop! met sprongen van 6m23, 6m37 en 6m23 kan Thiam terugblikken op alweer een sterke prestatie. Het is de eerste keer vandaag dat onze landgenote eens niet met de overwinning gaat lopen, dit keer was die eer weggelegd voor Dadic die meteen haar tweede plaats verstevigd. Het puntentotaal van Thiam bedraagt nu 4.106 punten en ze zit dus nog mooi op koers om het BR te verbeteren. De ontknoping volgt om 18u55!

14u05: Het kan niet op vandaag! Nafi Thiam wint ook het kogelstoten. Haar eerste poging ging naar 14m11, dan kwam er een sterke 15m29 en afsluiten deed ze met 14m62. Met 15m29 bleef Thiam wel zes centimeter van haar persoonlijk record, maar het volstond ruimschoots voor de zege. Na drie proeven is de voorsprong van Thiam op nummer twee Dadic al de volle 257 punten.

12u52: Helaas, 1m99 was vandaag net te hoog gegrepen. Met twee zeer goede pogingen op deze hoogte, doet dit het beste verhopen voor deze zomer. Thiam verstevigt haar leidersplaats met een puntentotaal van 2.261 en neemt weer wat meer afstand van haar concurrenten. Het goud lijkt nu al een zekerheid en ook het BR van Hellebaut komt in het vizier. De Oostenrijkse Ivona Dadic zorgde in het hoogspringen eveneens voor een stunt door haar PR met maar liefst 9(!) centimeter aan te scherpen. Samen met Yana Maksimava strandde zij op 1m87. Dadic schuift zo op naar de tweede plaats, Kriszan neemt de derde plaats in. Beiden volgen ze op respectievelijk 166 en 209 punten van Thiam.

12u47: Vanaf dat de lat naar 1m93 ging, was er niemand die Thiam nog kon vergezellen waardoor de olympische kampioene als enige op zoek kon naar hogere hoogtes. Thiam heeft duidelijk de goede benen gevonden want ze ging telkens in haar eerste poging over de lat. Enkel op 1m90 en 1m96 had ze een tweede poging nodig. Haar hoogte van 1m96 was tevens goed genoeg voor een Europees indoorrecord op de vijfkamp. De lat gaat nu naar 1m99, kan Thiam weer verrassen?

12u23: Op het moment dat de meeste atleten al lang aan het hoogspringen bezig waren, vatte Thiam op 1m84 de competitie aan. Een hoogte die ze zonder probleem wist te overschrijden. De lat werd nadien op 1m87 gelegd en ook dit was geen probleem voor onze meerkampster. Er zijn momenteel slechts drie andere atleten over op deze hoogte.

Foto: Hughes Vanhoucke

9u48: Nafi Thiam is uitstekend aan haar vijfkamp begonnen. Ze kwam als één van de eersten uit de startblokken bij de 60 meter horden en gaf deze positie niet meer uit handen. Ze overschreed de finish in een tijd van 8″23 wat meteen een fikse verbetering is van haar PR dat ze in Gent liep. Met deze tijd staat Thiam meteen aan de leiding in het klassement en sprokkelde ze 1.077 punten. Kan iemand haar nog van deze plaats afhouden? De Hongaarse Xenia Krizsan wist het dichtst bij Thiam te eindigen en staat met 1.061 punten voorlopig tweede.