Nog slechts 10 dagen en dan is het zover. Dan staat in Gent de IFAM Indoor op het programma. De ideale gelegenheid voor onze nationale toppers om zichzelf in een sterk internationaal veld te overtreffen. In deze reeks blikken we met enkelen van hen vooruit. Vandaag: Sofie Van Accom. Met haar fenomenale chrono in Heusden afgelopen zomer was ze in 2016 nummer 20 van Europa.

Hoe lopen de trainingen? Zijn ze de laatste weken al meer op 1500m gericht?

“Na de wedstrijd in Trier is de focus meer op trainingen voor de 1500m komen te liggen. Zo ben ik ondertussen al drie keer gaan trainen in de indoorhal en deze trainingen gingen zelfs al beter dan verwacht.”

Wat verwacht je van de IFAM? Denk je aan de EK-limiet?

“De IFAM zorgt elk jaar voor mooie wedstrijden waarbij ze steeds proberen om de Belgen een mooie wedstrijd te geven. Zelf zit de EK-limiet zeker en vast in mijn hoofd. Op basis van mijn zomerseizoen is die zeker haalbaar. Het zou een mooie beloning zijn voor mijn trainer en mezelf voor al die jaren hard werken!”

Twee jaar geleden gaf je aan de dat je moest kiezen tussen cross en indoor, maar nu kies je terug voor de combinatie. Hoe verklaar je dat?

“Klopt, maar nu zijn er vanaf het begin goede afspraken gemaakt tussen mijn trainer en mezelf: het doel is om die limiet te lopen en om zo individueel eens een internationaal tornooi mee te maken. Het eerste gedeelte van de winter lag de focus op het bouwen van een goede basis. Daarna is de focus iets meer verschoven naar het kortere werk. Toch neem ik normaal gezien deel aan de resterende manches van de CrossCup, maar die zien we dan eerder als een goede training. Twee jaar terug wou ik goed presteren in de CrossCup én goed presteren indoor. Ik denk dat ik toen nog niet klaar voor was voor die combinatie. Zo was het toen ook het eerste jaar dat ik de volledige CrossCup afwerkte. Nu ben ik een pak sterker geworden.”

Hoe zie je het seizoen na de IFAM? Indoor, cross, of beide?

“Na de IFAM volgt er de dag later de CrossCup van Rotselaar. Het parcours ligt mij en ik vind het steeds leuk om daar te lopen. Daarna staat er op 15 februari terug al een indoorwedstrijd gepland in Ierland. Een drukke periode dus.”

Je klinkt zelfverzekerd. Is het BR (4’09″18) mogelijk?

“Daar probeer ik niet aan te denken. De limiet is het belangrijkste!”