Nog slechts 12 dagen en dan is het zover. Dan staat in Gent de IFAM Indoor op het programma. De ideale gelegenheid voor onze nationale toppers om zichzelf in een sterk internationaal veld te overtreffen. In deze reeks blikken we met enkelen van hen vooruit. Vandaag: Denis Hanjoul. De hordeloper slaagde er tijdens een sterk zomerseizoen verschillende keren in om Dario De Borger en Damien Broothaerts het nakijken te geven.

Denis, hoe zijn de trainingen tot nu toe verlopen?

“In de aanloop van dit seizoen heb ik in overleg met mijn trainers beslist om de maanden oktober, november en december relatief rustig op te bouwen, omdat ik de voorbije jaren telkens in de winter niet kon doortrainen. Vanaf de maand januari zijn dan zowel de krachttrainingen als de looptrainingen een versnelling hoger geschakeld. Jammer genoeg begon ik midden januari pijn te voelen aan mijn knie. Uiteindelijk is vastgesteld dat ik zit met een overbelasting van zowel mijn patellapees als mijn quadriceps. Momenteel ben ik dus aan het revalideren, maar voor de belangrijkste wedstrijden deze winter , IFAM en BK, hoop ik terug fit te zijn. Ik vertrek nu bovendien voor een week naar Tenerife om daar te trainen. De zon zal sowieso wel helpen bij het revalidatieproces.”

Doe je dan geen andere wedstrijden voor de IFAM?

“Normaal gezien stond afgelopen weekend het Vlaams Kampioenschap op het programma, maar daarvoor heb ik helaas moeten afzeggen omdat ik liever mijn zomer niet wil hypothekeren. Als mijn knie het toelaat, dan zou ik uiteraard graag de IFAM en het BK nog lopen, maar indoor is hoe dan ook voor mij eerder gewoon een mogelijkheid om eventjes de “sleur” van de dagelijkse trainingen te doorbreken.”

Het wachten heeft lang genoeg geduurd 🍀 #trackandfield #tbt #KVV

Een foto die is geplaatst door Denis Hanjoul (@denishanjoul) op

Wat verwacht je van de IFAM zelf?

“De IFAM in ondertussen internationaal een vaste waarde geworden. Dat heeft als gevolg dat heel wat goeie buitenlanders de Gentse Topsporthal opzoeken voor deze wedstrijd. Vorig jaar liep ik er 7″89, wat niet eens voldoende was voor een plaats in de finale. Dat wil wat zeggen. Waar in België op de meeste wedstrijden Damien, Dario en ik met ons drie er bovenuit steken, zijn het op de IFAM de buitenlanders die ons opjagen naar een snelle tijd. Het is moeilijk om te voorspellen waar ik op het moment van de IFAM ga staan, maar ik denk dat een plaats in de finale en hopelijk een tijd in de buurt van mijn persoonlijk record van 7″89 zeker mogelijk zou moeten zijn.”

Is de EK-limiet van 7″70 haalbaar?

“Ik zit er niet mee in mijn hoofd. Ik weet dat ik vorige winter, na slechts enkele weken de trainingen hervat te hebben na mijn hamstringblessure in december, drie wedstrijden op rij 7″89 heb gelopen. Anderzijds kom ik net dat tikkeltje pure snelheid te kort om indoor écht snelle tijden te lopen. Van 7″89 naar 7″70 op 60 meter horden is echt nog wel een wereld van verschil. Bovendien is 2017 in zekere zin ook maar een overgangsjaar met het zicht op het EK van volgend jaar in Berlijn, aangezien ik dit jaar werken, het volgen van een postgraduaat en trainen allemaal met mekaar moet zien te combineren. Vandaar dat ik deze zomer mijn pijlen richt op de Universiade eind augustus in Taipei. In 2015 strandde ik in Gwangju op twee honderdsten van de finale, dus ik hoop deze zomer minstens een finaleplaats te halen.”

Kan jij straks in Gent opnieuw Dario en Damien kloppen?

“Het zijn vorig seizoen telkens fantastisch hoogstaande wedstrijden geweest met Dario en Damien. Jammer genoeg is dat voor niemand van ons bekroond geworden met deelname aan het EK in Amsterdam. Zelf moet ik gewoon blijven doen wat ik de afgelopen jaren gedaan heb. Ik verbeterde vorig jaar voor het vierde opeenvolgende jaar mijn record op de 110 meter horden. Jammer genoeg betekent dat ook dat ik een beetje een laatbloeier ben en nooit heb kunnen genieten van enige ondersteuning. Het belooft ongetwijfeld weer een spannende strijd te worden met Damien en Dario op tal van wedstrijden. Ik denk dat we ook Dylan Caty niet uit het oog mogen verliezen. Hoewel hij outdoor misschien nog niet liet zien wat hij waard is, won hij als youngster dit weekend wel het LBFA-kampioenschap in 7″86.”

Zijn er nog andere nummers waar jij op de IFAM naar uitkijkt?

“Alle wedstrijden op de IFAM zullen van hoog niveau zijn. Het zal de eerste keer zijn dat ik vele van de Belgische toppers deze winter in actie zie, dus ik kijk uit naar waar ze allemaal al staan en wie in de buurt kan komen van EK-limieten. Het spannendste nummer als toeschouwer vind ik ongetwijfeld de 400 meter, omdat die indoor tactischer gelopen moet worden en er al wat meer duw- en trekwerk aan te pas komt. Ik ben benieuwd of dat vuurwerk gaat geven.”