Nadat de Vlaamse overheid de verdeling van de profcontracten heeft bekendgemaakt is het nu de beurt aan de Waals-Brusselse federatie. Zij hebben dit jaar gezamenlijk 16 atleten onder contract staan. Een contrast met Sport Vlaanderen, waar dit jaar slechts 7 atleten van een profstatuut genieten.

Het contract van twee atleten werd niet verlengd. Pierre-Antoine Balhan kreeg in mei te horen dat hij leed aan de ziekte van Crohn en kwam daarna niet meer aan competitie toe. Ook polsstokspringster Chloé Henry, die zich deze zomer niet kon plaatsen voor de finale op het EK, geniet in het jaar 2017 niet meer van overheidssteun.

Arnaud Art krijgt dit jaar een halftijds contract. Bij volgende atleten werd het contract verlengd: Cynthia Bolingo, Abdelhadi El Hachimi, Antoine Gillet, Tarik Moukrime, Koen Naert, Nafi Thiam, Robin VanderbemdenJeroen D’hoedt en Julien Watrin. 

Soufiane Bouchikhi – Foto: Jeroen De Meyer

Soufiane Bouchikhi  en Ismael Debjani zien hun uitstekende prestaties van vorig jaar beloond worden met een contract en mogen dit jaar genieten van een profstatuut. Beiden zijn enthousiast al zijn er voorlopig wel nog enkele vraagtekens. “Toen Ismael en ik ons contract moesten gaan tekenen waren we nog niet helemaal in orde met de papieren. Daar zeiden ze dat ik een halftijds contract kreeg. Ondertussen zie ik in de pers dat het wel om een voltijds contract gaat”, aldus Soufiane Bouchikhi. “Nu kan ik mij volledig concentreren op de atletiek en moet ik mij geen zorgen meer maken om geld”, vult Ismael Debjani aan.

Dylan, Kevin, en Jonathan Borlée hebben samen met hordeloopster Anne Zagré een contract bij ACS (Brusselse regio). Zij weten pas eind maart of hun profcontract al dan niet verlengd wordt.