Home » Nieuws » Nationaal » Kimeli is D’hoedt te snel af in Brussel
Isaac Kimeli - Foto: Tomas Sisk

Kimeli is D’hoedt te snel af in Brussel

Isaac Kimeli, vorige week aan het feest op het EK in Chia, was vandaag de beste op de CrossCup in Brussel. De kersverse Europese kampioen bij de beloften liet zijn snelle benen opnieuw spreken. In een spannende eindsprint bleef hij nipt Jeroen D’hoedt, die in Chia moest uitstappen met maagklachten, voor. Soufiane Bouchikhi, goed voor een veertiende stek op het EK, moest vandaag vrede nemen met de derde plaats.

Er stonden heel wat grote namen aan de start in het Park van Laken om er de derde individuele manche van de CrossCrup te betwisten. De grootste buitenlandse naam, de Brit Andy Vernon, echter niet. Hij vertrok één minuut na de grote meute en zou heel de wedstrijd op die afstand blijven hangen. Een straffe prestatie, maar wat dan gezegd van het feit dat de Brit na de finish opnieuw naar de start trok om er ook aan de korte cross te deel te nemen!

Jeroen D’hoedt had iets recht te zetten na zijn EK dat in het water viel – Foto: Peter Wagemans

Vooraan in de wedstrijd maakte diens landgenoot, Jonathan Taylor, het mooie weer. Dat liedje duurde echter niet lang, want Jeroen D’hoedt had iets recht te zetten na zijn gemiste kans op het EK. Slechts drie atleten, Isaac Kimeli, Soufiane Bouchikhi en Simon Debognies, konden in het spoor van een ontketende D’hoedt blijven. Iets over halfweg moest youngster Debognies afhaken. Een leiderstrio, nog steeds onder impuls van D’hoedt, bleef over.

Ondertussen was Pieter-Jan Hannes bezig aan een knappe inhaalrace. De 1500m-loper maakte voor het eerst dit seizoen zijn opwachting in het Belgische veld en ging voorzichtig van start. Zijn inhaalrace werd beloond met een vijfde plek. Net na Hannes volgde marathonloper Koen Naert, die net zoals zijn olympische collega Hannes zijn terugkeer maakte in het veld. Na dit Olympisch duo kwamen Dieter Kersten en Michael Somers als respectievelijk zevende en achtste landgenoot over de finish.

De strijd voorin werd beslecht in een sprint. Eerste slachtoffer werd Bouchikhi, die niet opgewassen was tegen het sprintgeweld van zijn metgezellen. Aan de eindmeet was het Kimeli die het nipt haalde van D’hoedt. Het podium, met de klassieke blauwe truien in Brussel, was gekend.

Debjani wint korte cross

Rijk zou je vandaag niet worden door te gokken op Ismaël Debjani, maar onze landgenoot kreeg het knap lastig. Onze noorderbuur en specialist op de 1500m, Richard Douma, leek lang op weg naar  de winst. Het was pas in de laatste hectometer dat atleet van CABW zich van de zege wist te verzekeren. Kim Ruell hield Andy Vernon, ja u leest het goed, af in de strijd om de derde plaats.

Eerder vandaag konden de atleten deelnemen aan de traditionele sprintcross. Het recept is simpel (en ondertussen bij velen gekend): één kleine ronde van 1000m. Hier haalde Viktor Benschop, de atleet van KAAG en vice-Belgisch kampioen op de 800m, het van Nicolai Sake en Brecht Bertels.

Ismael Debjani mocht vieren in Brussel – Foto: Tomas Sisk