De laatste race op het EK veldlopen in Chia op het eiland Sardinië was die van de senioren mannen. Het werd uitkijken naar wat de Belgische tandem D’hoedt-Bouchikhi kon verwezenlijken tussen grote kleppers als Fifa, Arikan, Carvahlo en Butchart. Het was Bouchikhi die voor de beste prestatie zorgde met een knappe veertiende stek. Jeroen D’hoedt ging strijdend ten onder en stapte na halfkoers uit door hevige maagklachten.

De beide Belgen gingen stevig van start, met in de eerste fase van de wedstrijd vooral een attente Jeroen D’hoedt, die niet uit de top tien weg te slaan was. Soufiane Bouchikhi opteerde voor een meer voorzichtige start, maar maakte elke ronde posities goed. In de voorste gelederen ontstond er een kwartet bestaande uit twee duo’s: de Britten Butchart en Hawkins en de Turken Arikan en Aras Kaya. Het was eerst Butchart die de forcing voerde, maar hij werd wel (het eerste) kind van de rekening toen de Turken voor het eerst echt doortrokken. Zijn landgenoot Hawkins kon voorlopig nog aanklampen.

Terug naar onze Belgen dan, waar de rollen plots werden omgedraaid. Bouchikhi kreeg de beste tien lopers in het vizier, terwijl D’hoedt zijn beste pijlen precies al verschoten had. Later zou blijken dat maagklachten de boosdoener waren. Niet veel later verdween hij uit de koers. De Turken vooraan hadden geen medelijden met de overblijvende Brit, Hawkins, en sleurden nogmaals aan de boom. Genoeg om de marathonloper, die negende werd in op de Olympische spelen in Rio, te doen breken.

Behoorlijk onverwacht was het feit dat niet Arikan, maar wel Aras Kaya de betere van de twee leiders bleek. In afwezigheid van naamgenoot en titelverdediger, Ali Kaya, zorgde die andere Kaya wel voor een feestje bij de Turken. Arikan moest tevreden zijn met het zilver. Hawkins mocht als derde het podium op, gevolgd door zijn landgenoten Butchart en Vernon, waardoor de Britten wel het landenklassement wonnen.

Ondertussen vocht Bouchikhi een verbeten strijd uit om een plaats bij de beste tien, maar hij kreeg het de laatste ronde erg zwaar, waardoor hij nog enkele lopers voor zich moest dulden. Het verdict werd een knappe veertiende plaats op één minuut van de winnaar Kaya.

Foto: Jeroen De Meyer