Renée Eykens liep een geweldige race op de Olympische Spelen in Rio en kan zich opmaken voor de halve finale van de 800 meter. De 20-jarige atlete uit Kapellen liep naar een knappe tijd van 2’00″00, goed voor een nieuw Belgisch beloftenrecord en een vierde plaats in haar reeks. Het was nagelbijten tot de achtste en laatste reeks: niemand mocht immer sneller lopen dan Eykens.

Aan het begin van het zomerseizoen had Eykens nooit durven dromen van een deelname aan de Olympische Spelen, en nu staat ze dus in de halve finale. Ze pakte haar race verstandig aan en nestelde zich na de eerste honderd meter meteen in tweede positie. Bij het ingaan van de tweede ronde volgde Eykens nog steeds vlot en met nog tweehonderd meter te gaan kon ze zelfs makkelijk mee met de versnelling van de andere atletes. In de laatste rechte lijn perste ze er nog alles uit en finishte ze als vierde.

Enkel de eerste twee atletes van elke reeks krijgen een rechtstreeks ticket naar de halve finale maar ook de acht snelste verliezende tijden worden opgevist. Eykens had na haar reeks de achtste snelste verliezende tijd en die plaats hield ze ook vast tot alle reeksen gelopen waren. In de nacht van donderdag op vrijdag worden de halve finales gelopen. Met 2’00″00 heeft Eykens de zeventiende tijd van alle deelnemers in de reeksen. Ze is nu ook de tweede snelste Belgische vrouw ooit; enkel Sandra Stals deed ooit beter met 1’58″31.