De Grote Prijs Stad Lokeren zorgde vandaag voor een primeur, aangezien Peter Callahan zijn eerste wedstrijd als Belg op Belgische bodem betwistte. In het blauwe shirt van RESC kwam de 25-jarige neo-Belg aan de start van zijn geliefkoosde 1500m. Het werd een rommelige race, maar in de laatste ronde toonde Callahan zich de snelste van het pak en behaalde zo een mooie overwinning in een, gezien het wedstrijdverloop, degelijke 3’39”44.

“Het was een behoorlijk onregelmatige race. De start was snel en er kwam heel wat duw-en trekwerk aan te pas, maar ik kon me behoorlijk positioneren. De haas leverde goed werk af. Er viel een klein gaatje tussen de vijfde loper en de rest van het pak. Ismael Debjani dichtte dat meteen (hij zou er na 1000m de brui aan geven om een ongekende reden; red.). Ik heb iets meer gepokerd en heb daardoor een inspanning minder moeten leveren. De groep viel in de cruciale derde ronde echter stil. Die ronde verloren we echt de kans op een tijd onder de 3’38! Jammer van de tijd, maar ik ben tevreden met mijn laatste ronde én de winst. Zeker omdat het de eerste keer was in de kleuren van RESC”, aldus een opgeluchte Callahan.

“Op het EK kan veel gebeuren. Er zijn wel enkele atleten die dit jaar al meermaals in de buurt van 3’35 liepen, maar op een kampioenschap moeten de wedstrijden altijd gelopen worden. Ik hoop in Amsterdam op een snelle race om zo in de buurt te komen van het Olympisch minimum van 3’36”20 (zijn PR bedraagt 3’37”87; red.). Slaag ik hier niet in, dan doe ik nog een ultieme poging op maandag 11 juli. Dit zal waarschijnlijk in Oordegem zijn, maar dan ga ik zeker al 2 wedstrijden op één week tijd in de benen hebben. Al kan ik zo’n week best wel verteren (Callahan won vorig seizoen de 1500m op Topsport Lebbeke Sprintmeeting op dinsdag. Vijf dagen later was hij over de plas de beste op de mijl op de Flotrack Throwdown. Hij versloeg er onder andere Galen Rupp; red.). De kans dat er zo hard gelopen wordt in Amsterdam is natuurlijk niet zo groot. Een finaleplaats zou heel mooi zijn, maar het zal van details afhangen om me bij de beste 12 te scharen.”, besluit de atleet.

Vandaag vertrekt de Belgische delegatie naar Amsterdam. Het EK zelf vangt aan op woensdag. Callahan doet donderdag een gooi naar de finale van de 1500m in het gezelschap van twee landgenoten, namelijk Ismael Debjani en Isaac Kimeli. De finale staat op zaterdag gepland.