Op de Brussels GP afgelopen zondag ging Robin Vanderbemden in de 200 meter al voor de derde keer dit jaar onder de gevraagde 20″95 voor het EK. De nog altijd maar 22-jarige Vanderbemden werd er derde in 20″84. Vroeger was hij een man van de korte sprint, enkele jaren terug koos hij met succes voor de 400 meter, maar de afgelopen maanden lag de focus opnieuw op de 200 meter. Die halve baanronde vergaat hem dit jaar erg goed, maar hij zet de 400 en zeker de 4×400 meter niet uit zijn hoofd.

Foto: Jasper Jacobs
Foto: Jasper Jacobs

Begin juni in Oordegem verbeterde de atleet van Seraing zich tot 20″83. Met die chrono maakt hij een grote kans om op het EK in Amsterdam de halve finale te bereiken. Het gaat duidelijk goed met Vanderbemden, want in Brussel was hij niet eens helemaal tevreden met zijn 20″84. “De tijd valt mee, maar mijn eigen koers was eigenlijk niet goed. Ik heb teveel naar de anderen gekeken en in het begin geforceerd. Op het einde was het technisch niet goed.” Hij wil geen keuze maken tussen 200 en 400 meter, maar heeft wel een duidelijk plan. In de winter deed Vanderbemden vooral basistrainingen, die hem vooral in de 400 meter moeten helpen. De laatste maanden kwam er sneller werk op het programma en richtte hij zich op de 200 meter. “Ik hou van de 200m en ze helpt ook voor de 400m. In de ideale wedstrijd is zelfs de limiet voor Rio van 20″50 mogelijk in de 200 meter, maar de kans dat die er uit komt is heel klein. Ik heb alleen nog het EK, want op het BK volgende week doe ik de 400 meter.

Op het BK komt er dus een eerste test over 400 meter. Als hij daar dezelfde progressie laat zijn als in de 200 meter, zou hij zomaar onder de 46 seconden kunnen uitkomen. Zijn record staat op 46″10. Vanderbemden hoopt zich daar ook in de 4×400 meter ploeg voor het EK te lopen. “Ik weet niet goed wat te verwachten op het BK. Ik denk dat ik ritme mis in de 400 meter. Alles kan, van een supertijd tot een hele slechte tijd. Ook al loop ik de EK-limiet van 46″70, kies is op het EK voor de 200m. Er komt waarschijnlijk wel een Belgische 4×400 meter ploeg bij het EK. Na het BK wordt die selectie gemaakt. Alle scenario’s zijn mogelijk: geen enkele individuele Belg in de 400 meter, of Kevin en Jonathan individueel en de jongeren in de 4×400. Jacques Borlée beslist volgende week.” Na het EK verschuift Vanderbemden zijn aandacht van de 200 naar de 400 meter. Hij geeft zichzelf weinig kans op een individuele selectie voor Rio en zet alles op de estafette. De voorbije jaren werkte hij zich tot reserve nummer één op na de drie Borlées en Julien Watrin, dus is het dit jaar dromen van wat in voetbaltermen een ‘basisplaats’ heet.