Hij was nochtans afgereisd – met polsstokken en alles – naar het Oostenrijkse Götzis, maar een blessure noopt Hans Van Alphen daags voor de meerkampen alsnog tot forfait. “Een lichte verrekking aan de buikspieren is niet voldoende hersteld”, klinkt het.

Götzis moest voor Van Alphen nochtans een belangrijke tienkamp worden. Niet alleen stond kwalificatie voor de Spelen, maar ook voor het EK op het spel. Net door verschillende blessures was Van Alphen er ook vorig jaar nog niet in geslaagd die limieten in de wacht te slepen.

“Het is de enige verstandige beslissing die ik kon nemen”, aldus Van Alphen op Twitter. “Nu een weekje herstellen en dan zou ik me terug volop moeten kunnen voorbereiden op een volgende meerkamp.”

Hans Van Alphen blijft zo op zoek naar zijn tienkamplimiet voor de Spelen en het EK. Hij doet vermoedelijk in Ratingen (in het laatste weekend vóór de deadline om de EK-limiet te halen) een nieuwe poging.

Nafi Thiam en Niels Pittomvils nemen wel nog deel in Götzis.