Home » Nieuws » Nationaal » Opnieuw tegenslag voor Sofie Daelemans
Sofie Daelemans - Foto: Jasper Jacobs

Opnieuw tegenslag voor Sofie Daelemans

Het lot is Sofie Daelemans niet gunstig gezind. De 400m-specialiste van AC Meetjesland moet na een operatie aan de linker achillespees in juni vorig jaar, opnieuw onder het mes. Dit keer is de rechter achillespees de boosdoener. “Dit nieuws komt zeer hard aan, maar ik geef niet op”, aldus de strijdvaardige Gentse.

Sofie Daelemans, die eind 2013 de overstap maakte van RAM naar ACME, heeft in het verleden reeds verschillende knappe dingen laten zien op zowel de 100 als 200 meter, maar het is de 400 meter waar haar voorkeur naar uitgaat. Een Belgische titel in 2012 en een selectie voor de Europabeker in 2013 zijn haar voornaamste wapenfeiten, al had ze ook haar aandeel in de successen van de 4x400m-ploeg. Na haar nationale titel in 2012 zette Daelemans haar stijgende lijn door met een voorlopig hoogtepunt in de zomer van 2013, toen ze haar record op  54”47 bracht.

Het verhaal van blessures, revalidatie en alternatief trainen begon in de zomer van 2014. Tijdens het EK in Zürich, waar Sofie mee mocht als reserve voor de 4x400m-ploeg, was alles nog onder controle. Aangezien de hinder aan de linker achillespees alsmaar toenam, werd na het seizoen beslist om te starten met een behandeling. Na verschillende inspuitingen en een shockwave therapie, was het probleem nog niet helemaal verholpen. Daelemans nam de draad terug op, maar uiteindelijk diende in juni vorig jaar een operatie zich aan. Een hard verdict, maar de revalidatie verliep voorspoedig en het ging zelfs dermate vlot dat ze in de voorbije paasvakantie opnieuw enkele intensieve trainingen kon afwerken. “Op stage in Lloret de Mar heb ik terug het plezier in het lopen gevonden”, doet de bijna 25-jarige Sofie Daelemans haar verhaal. “Ik kwam tot het besef dat ik nog steeds kon spurten, en dat ook de snelheid, kracht en looptechniek nog niet verdwenen was. Dat was al een hele geruststelling. In het begin ging het nog wat moeizaam en miste ik vertrouwen om voluit te lopen. Naar het einde van de stage toe ging dat alleen maar beter en de allerlaatste training durf ik zelfs echt goed te noemen.” Daelemans maakte bijgevolg met goede hoop en gezonde ambitie haar koffers om terug naar België te trekken. Die hoop werd echter al snel afgenomen na een ontnuchterend doktersbezoek. Een NMR scan wees uit dat een operatie aan de rechter achillespees onvermijdelijk was. “Ik had af en toe wel veel last maar was toch nog in staat om te trainen. Blijkbaar heb ik door de pijn heen leren lopen. In een razendsnel tempo heb ik een afspraak kunnen maken met prof. Bellemans die ook deze keer de operatie gaat uitvoeren. Met pijn in het hart zal ook dit jaar ACME en de 4x400m-ploeg niet op mij kunnen rekenen. De pees is al voor 50% beschadigd en ik moet zelfs in het dagelijks leven voorzichtig zijn dat ik ze niet volledig afscheur. Ik ging eindelijk opnieuw letterlijk en figuurlijk vooruit, dus dit is toch wel een zware domper. Ik heb echter aan de lijve ondervonden dat het wel degelijk mogelijk is om na zo’n operatie opnieuw te kunnen trainen zoals voorheen, en dat geeft me de nodige kracht om de moed niet te laten zakken.”

De operatie staat al gepland op 4 mei. Bij deze wensen wij Sofie veel goede moed en een spoedig herstel!

Sofie Daelemans - Foto: Jasper Jacobs
Sofie Daelemans – Foto: Jasper Jacobs