De IAAF Diamond League, het grootste internationale regelmatigheidscriterium, doet nu ook het Afrikaanse continent aan. Rabat vervangt New York op de kalender. Die gaan zich nu concentreren op een nieuw evenement, waarschijnlijk een stratenloop. Afrika is zo na Azië, Europa en Noord-Amerika het vierde continent dat deel uit maakt van de Diamond League.

De Diamond League, opgericht in 2009, is een serie van 14 hoogstaande wedstrijden die van mei tot september worden gehouden. De Memorial Van Damme is traditioneel het sluitstuk van dit criterium. Opvallend is dat de meeting van Rabat de ondersteuning en expertise geniet van dezelfde organisator als van de Memorial Van Damme, met name Wilfried Meert.

De internationale meeting Mohammed VI had twee jaar geleden al een aanvraag ingediend om lid te worden van het DL-circuit en na enkele strenge evaluaties voldoet het nu aan de normen. IAAF-voorzitter Sebastian Coe was alvast zeer verheugd met het nieuws: “De IAAF Diamond League biedt naast het WK en de OS de beste wedstrijden aan, met live-uitzendingen in meer dan 120 landen. We zijn dan ook zeer blij dat we een meeting kunnen organiseren op het Afrikaanse continent.”

De kalender van de Diamond League 2016

6 May – Doha, QAT
14 May – Shanghai, CHN
22 May – Rabat, MAR
28 May – Eugene, USA
2 Jun – Rome, ITA
5 Jun – Birmingham, GBR
9 Jun – Oslo, NOR
16 Jun – Stockholm, SWE
15 Jul – Monaco, MON
22-23 Jul – London, GBR
25 Aug – Lausanne, SUI
27 Aug – Paris, FRA
1 Sep – Zurich, SUI
9 Sep – Brussels, BEL