Zaterdag is het zover: met de IFAM in Gent vindt onze enige indoormeeting met internationale uitstraling plaats. Zowat alle Belgische toppers tekenen dan ook present, en worden vergezeld door zeer sterke buitenlandse concurrentie. Verschillende van onze landgenoten gaan vooruit gestuwd door het thuispubliek op zoek naar internationale minima of nationale records. Met nog 2 dagen te gaan blikken we uitgebreid vooruit: waarvoor moet u zaterdag in de Topsporthal op het puntje van uw stoel gaan zitten? Tickets voor deze hoogstaande atletiekmeeting kunt u overigens hier bestellen.

Gaan de broers richting BR 4x200? - Foto: Tomas Sisk
Gaan de broers richting BR 4×200? – Foto: Tomas Sisk

Niet alleen het hoofdprogramma is om van te smullen zaterdag. Ook het voorprogramma, dat om 16u van start gaat, heeft heel wat moois te bieden. U komt dus maar beter op tijd. Om 16u25 krijgt u al een eerste kans om Dwain Chambers aan het werk te zien in de reeksen van de 60 meter. Hij is zomaar even de nummer drie van de wereld aller tijden over die afstand. Om 21u40 komt de Brit in principe nogmaals in actie in de finale. Het voorprogramma van de 400 en 800 meter is eveneens sterk bezet. Om 19u is het dan tijd voor het BK 4×200 meter. In totaal treden meer dan 60 teams van vier aan. Het is vooral uitkijken naar de broers Borlée die het met hun nieuwe club RCB voor de titel gaan. Het Belgisch record van 1’26″69 van WS, toen met Dylan en Jonathan maar zonder Kevin, is absoluut in gevaar.

Bram Ghuys is in vorm. Hoe hoog gaat het zaterdag? - Foto: Jörgen Lammens
Bram Ghuys is in vorm. Hoe hoog gaat het zaterdag? – Foto: Jörgen Lammens

Ook naar het polsstokspringen bij de dames (16u40) is het uitkijken. Fanny Smets en Chloé Henry nemen het daar op tegen de Nederlandse Femke Pluim, die deze winter al tot een sterke 4m55 kwam. Smets en Henry gingen in het verleden al over respectievelijk 4m40 en 4m41 en dus behoren zowel Belgisch indoorrecord (4m33), EK-limiet (4m40) en Belgische record (4m41) tot de mogelijkheden. Het hoogspringen bij de mannen is nog zo’n topnummer in het voorprogramma. Bram Ghuys wil voor de EK-limiet van 2m26 gaan en krijgt daarbij sterke internationale tegenstand. In het verspringen bij de dames komt Nadine Broersen een eerste keer in actie. De Nederlandse is de regerende wereldkampioene vijfkamp en verdedigt in maart in Portland haar titel. In het kogelstoten bij de dames komt Jolien Boukwo in actie.

Doet Berings meteen mee voor de winst? - Foto: Tomas Sisk
Doet Berings meteen mee voor de winst? – Foto: Tomas Sisk

Het hoofdprogramma begint wat de loopnummers betreft om 20u met de reeksen van de 60 meter horden. Bij de mannen gaat Damien Broothaerts op zoek naar het WK-minimum van 7″67. Bij de dames zien we het wederoptreden van Eline Berings na haar zware blessure aan de kruisband. Met één oog houden we toch al de WK-limiet van 8″08 in de gaten. De grote ster van vorig jaar neemt het op tegen sterke tegenstand uit onder meer Nederland: Rosina Hodde, Nadine Visser en Nadine Broersen zijn van de partij. De snelsten onder hen zien we later nog terug in de finale. Ondertussen zal ook het polsstokspringen bij de mannen bezig zijn, en daarin neemt Ben Broeders het op tegen ijzersterke concurrentie uit vooral Duitsland en China. Maar liefst drie van hen gingen al hoger dan 5m65. In het verspringen nemen onze eigen Cedric Nolf, Corentin Campener, Jeroen Vanmulder en Hans Van Alphen het op tegen Ignisious Gaisah, de Nederlander met het fenomenale persoonlijk record van 8m43.

Toont Renée Eykens metee, grote vorm? - Foto: Tomas Sisk
Toont Renée Eykens meteen grote vorm? – Foto: Tomas Sisk

Het hoogspringen bij de dames belooft een van de mooiste nummers van de avond te worden. Niet alleen Hanne Van Hessche en Hannelore Desmet tekenen present, maar Nafi Thiam (1m97) gaat het duel aan met de Italiaanse Alessia Trost (2m00). In het kogelstoten bij de mannen gaat Ilya Defrère voor zijn eigen Belgische juniorenrecord met 7kg-kogel van 15m83. In de 800 meter bij de dames krijgt Renée Eykens zeer stevige tegenstand. Dat ze met haar 2’02’55 pas zevende staat op de startlijst, zegt genoeg. Misschien gaat die EK-limiet van 2’02”50 er bij haar eerste 800 van het jaar meter al aan?  Bij de heren krijgen we een duel op het scherpst van de snee tussen de Zuid-Afrikaan Andre Olivier en onze noorderbuur Thijmen Kupers, die 1’46”50 nodig heeft voor het WK in Portland. In de 400 meter bij de dames krijgen we naast Justien Grillet de nummers twee en zes op de Europese outdoorranglijst van 2015 te zien: Bianca Razor en Marie Gayot. Bij de mannen moeten de sterke buitenlanders het opnemen tegen vier sterke Belgen: Antoine Gillet, Seppe Thys, Tim Rummens en Michael Bultheel.

Belgisch record voor Pieter-Jan Hannes? - Foto: Tomas Sisk
Belgisch record voor Pieter-Jan Hannes? – Foto: Tomas Sisk

De langere nummers zijn absoluut de moeite waard om voor te blijven. In de 2000 meter mikt Pieter-Jan Hannes op het Belgisch record uit 1973: nationale legende Emiel Puttemans liep toen naar een gemakkelijk te onthouden toptijd van 5’00”0. Na de finales van de 60 en 60 horden volgt de 1500 meter. Bij de dames starten maar liefst zes atleten die eerder onder de 4’10 doken. Bij de mannen gaat onze landgenoot Tarik Moukrime, terug na ziekte en een lange stage in Zuid-Afrika, voor het WK-minimum van 3’39”50. Hij neemt het onder meer op tegen Mekonnen Gebremedihn, eerder al goed voor brons op een WK indoor en voor een olympische finale. In de B-reeks is het uitkijken naar youngster Jochem Vermeulen. Afsluiten doen we met de 3000 meter bij de mannen. In een sterk internationaal gezelschap gaat Nederlander Dennis Licht er op zoek naar het WK-minimum van 7’50”00.