In China is een brief uitgelekt waarin verschillende voormalige topatleten schreven gedwongen te zijn tot het gebruik van verboden middelen. De inhoud van de brief kwam terecht bij de South China Morning Post. De brief is onder meer ondertekend door wereldrecordhoudster 3.000 en 10.000 meter Wang Junxia.

De atleten van trainer Ma Junren, waarvan er negen de brief in kwestie ondertekenden, waren al langer extreem verdacht. De dames worden ook wel ‘Ma’s Army’ genoemd. In de jaren 1990 zetten ze fenomenale tijden neer op afstanden van de 1500 tot en met de 10.000 meter. Ze trokken steeds op trainingskamp diep in de bergen van Tibet, en hun records liepen ze altijd op wedstrijden in Peking en Shanghai. Tot op vandaag is niemand van hen betrapt. Trainer Junren hield steeds vol dat zijn atleten het deden op een dieet van ‘schildpaddenbloed en zeepaardjes’. Het wereldrecord van Qu Junxia in de 1500m werd pas vorig jaar verbeterd door Genzebe Dibaba. De atleten van Ma Junren bezetten in de 1500 meter nog steeds de plaatsen twee tot en met vijf aller tijden. In de 3.000 meter staat het wereldrecord met 8’06″11 nog steeds op naam van Wang Junxia, en op die afstand bezetten haar trainingsmaatjes de plaatsen twee tot en met vijf aller tijden. Diezelfde Wang Junxia verbeterde in 1993 het wereldrecord over 10.000 meter met meer dan veertig seconden. De chrono van 29’31″78 staat vandaag nog steeds. Op de Spelen van 1996 won ze goud in de 5.000 meter.

De brief werd al in de jaren 1990 verstuurd naar een Chinese journalist, maar bleef jarenlang ongepubliceerd. Er staat in te lezen dat de atleten doorheen de jaren verplicht waren “grote dosissen doping te nemen” en dat ze “probeerden te ontsnappen aan het dopingregime van de staat, maar door Ma Junren verplicht werden”. De brief is ondertussen ook bij de IAAF geraakt. Ze willen de authenticiteit van de brief onderzoeken om vervolgens een onderzoek te kunnen openen. De atleten riskeren al hun records en titels kwijt te geraken.