In zijn allereerste deelname aan een lange cross van de CrossCup zorgde Sam Valgaeren meteen voor de verrassing. In aanwezigheid van bijna alle toppers werd hij zevende en derde Belg. We kenden hem al als iemand die af en toe voorin meedoet in de korte cross, maar de sprong naar de top in de lange cross is nog heel groot. De 25-jarige Valgaeren, afkomstig uit de duatlon, lukte het tot zijn eigen verbazing van de eerste keer.

Tot nu toe was Valgaeren vooral in de korte cross van de CrossCup te zien. In Roeselare was hij verdienstelijk tweede Belg. Daarnaast liep hij af en toe een regionale lange cross. Maar in Hannuit wilde hij zich eens testen tegen de toppers van de lange veldloop. “Ik had al voor het seizoen beslist één keer de lange te doen. Ik ga voor een klassement in de korte, maar ik mag een manche laten vallen. Mijn trainer Robert De Wit zegt wel al langer dat ik voor het lange werk ben gemaakt, maar we willen eerst in snelheid investeren op de 1500 meter en de korte cross. Vandaag was ik snel weg, maar dan zocht ik mijn eigen tempo. Basemans kwam erover, dan Ruell en Weerts en dan De Bock. Toen riep mijn trainer dat ik mee moest gaan, en het was inderdaad mijn tempo. Toen we terugkwamen, kreeg ik een geweldige boost. Dit is een totale verrassing.

De rest van het seizoen opteert hij opnieuw voor de korte cross. Hij staat er nu vijfde in het klassement. Op het BK hoopt hij in die korte cross nog eens te verrassen. “Alles zit er heel dicht opeen. Op een goede dag denk ik aan het podium, maar het kan ook tiende zijn. Volgend jaar ga ik voor een mix van de lange en de korte cross.” Valgaeren werkt en kan daarom alleen in het weekend twee keer op een dag trainen. In de zomer wil hij vooral zijn record van 8’14”39 op de 3000 meter scherper stellen. “In de winter ga ik ook al twee keer per week de piste op. Dan doen we wat snellere prikkels, maar nooit echt hard. Ik loop dan bijvoorbeeld wat 400’en aan wedstrijdtempo 3000. Misschien doe ik in de zomer ook al eens een 5000. Maar dan wil ik direct voor een sterke tijd gaan, dus ik doe het alleen als ik in topvorm ben.