Het EK veldlopen ligt nog maar een week achter ons en daar is alweer een topcross. De Iris Joker+ CrossCup zal zoals elk jaar weer een zwaar parcours voorschotelen voor de nationale en internationale toppers. Louise Carton zal het met Maureen Koster en Fionnuala Britton aan de start zeker niet makkelijk hebben. Ook Isaac Kimeli zal heel wat moeite moeten doen om de overwinning uit handen te houden van de Nederlandse en Britse delegatie.

Geen torenhoge favorietenrol zondag voor Louise Carton, want de kersverse Europees kampioene veldlopen bij de beloften krijgt gezelschap van nog twee andere kleppers. De nummer vier en negen van het EK veldlopen bij de seniores Fionnuala (Britton) McCormack en Maureen Koster staan qua niveau nog een trapje hoger dan Carton en zullen er alles aan doen om de overwinning mee naar huis te nemen. Het parcours in Brussel is natuurlijk geen hippodroom, maar een echte moddercross waar de berggeiten onder ons altijd een streepje voor hebben. De atlete die zich het beste thuis voelt in het Park van Laken zal zondag dan ook een streepje voor hebben op de rest. Achter het trio Carton, McCormack en Koster zullen Veerle Dejaeghere en Almensch Belete het allicht uitvechten met de Britse delegatie voor een plek in de top vijf.

Belgische mannen op revanche

Na een teleurstellende prestatie op het EK lijkt Brussel de uitgelezen kans voor alle Belgen om zich te bewijzen. Modderduivels Thomas De Bock en Dries Baesemans vinden in Brussel een parcours op maat en zullen dan ook vooraan te vinden zijn. Ook Isaac Kimeli kondigde al aan dat hij zijn prestatie van vorige week wil uitwissen. Verder is er ook nog de terugkeer van Pieter-Jan-Hannes, die na een blessure alweer wat kilometers achter de kiezen heeft. Ook Jeroen D’hoedt is er zondag bij, hij verscheen in Roeselare voor het eerst terug op het toneel en zal sowieso een stuk sterker voor de dag komen. De deelname van Yannick Michiels blijft onzeker, de atleet uit Mol kampt sinds het EK met een probleem aan de kuit.

Gert-Jan Wassink finishte in Tilburg nog net voor Yannick Michiels - Foto: Jasper Jacobs
Gert-Jan Wassink finishte in Tilburg nog net voor Yannick Michiels – Foto: Jasper Jacobs

Nadat wij vorige maand afzakten naar Tilburg, komen onze noorderburen nu ook eens op bezoek in België. De allersterksten, behalve Gert-Jan Wassink, bleven helaas thuis. De man uit Apeldoorn mag zeker niet onderschat worden, hij werd immers 21ste afgelopen weekend in Hyères.

Spektakel

De korte cross lijkt alweer spek voor de bek van Wesley De Kerpel te zijn, die zijn zinnen heeft gezet op de eindoverwinning. Hij krijgt concurrentie van dé jonge mannen in vorm: Michael Somers, Dieter Kersten en Simon Debognies. Ook Ali Hamdi moet in de gaten gehouden worden, als hij nu beter kan starten dan in Tilburg en Roeselare, doet hij mee voor de overwinning. Voor de ramptoeristen, sprintliefhebbers en spekatkelzoekers is er ook nog de sprintcross. Het concept ervan is vrij simpel: de atleet en atlete die na een ronde als eerste de finish overschrijdt, wint.

Vorig jaar won Lotte Scheldeman de sprintcross bij de vrouwen - Foto: Tomas Sisk
Vorig jaar won Lotte Scheldeman de sprintcross bij de vrouwen – Foto: Tomas Sisk

De volledige deelnemerslijst kan u hier terugvinden.
Het programma kan u hier bekijken.