Coach Tim Moriau maakte op korte termijn furore in het afstandslopen. Met beloftevolle atleten als Simon Debognies en Isaac Kimeli onder zijn hoede kende zijn trainerscarrière een vliegende start. Ook Pieter Vierendeels is zo’n jonge coach in het afstandslopen. Hij begeleidt Stijn Garain. De twee youngsters maakten eerder deze week hun gemeenschappelijk trainingsproject, Trainingworks, bekend.

Tim Moriau met atleet Thomas De Bock - Foto: Tomas Sisk
Tim Moriau met atleet Thomas De Bock – Foto: Tomas Sisk

Tim Moriau, kun je even schetsen wat Trainingworks betekent?

“TrainingWorks staat voor correct en efficiënt trainen. De trainingen worden aangepast aan de tijd en mogelijkheden die onze klanten hebben. Ons bedrijf is in de eerste plaats gestart uit passie voor de loopsport. We willen met onze expertise en passie een uniek aanbod creëren waarin we sport, individuen en bedrijven willen samenbrengen. Ons doel is om mensen te bereiken die op zoek zijn naar dat tikkeltje meer om hun sportieve droom waar te maken.”

Wie is jullie doelpubliek?

“Onze ervaring gaat van de 400m tot en met de marathon, dit zowel met recreatieve sporters als topatleten. Dit hoeven ook niet enkel lopers te zijn, ook duatleten, voetballers, triatleten… zijn welkom. In de eerste plaats mikken we op mensen van buiten de atletiekwereld. Mensen die op zoek zijn naar een professionele aanpak en deze elders niet vinden. We willen een kwalitatief alternatief bieden voor de grotere bedrijven waar deze mensen slechts een nummer zijn. We dragen vooral persoonlijk contact en kwaliteit hoog in het vaandel. In tegenstelling tot enkele concurrerende bedrijven hebben wij ook praktijkervaring en kunnen we iets uniek aanbieden in de loopwereld. Namelijk de combinatie van praktijk en theoriekennis op alles niveau’s: van de recreatieve jogger tot atleten die meedraaien met de (sub)top in Europa.”

Waar en wanneer is het idee tot stand gekomen?

“Het idee is doorheen de jaren meer en meer gegroeid. Ik liep er al even mee rond maar vond pas sinds een half jaar van mezelf dat ik al genoeg kennis had opgedaan om hiermee ook daadwerkelijk van start te gaan voor professionele doeleinden. Naast het commerciële willen we vooral mensen laten inzien dat lopen veel meer is dan sommige concurrenten hen doen geloven. Door met een minimale tijdsbesteding correct en efficiënt te trainen kan je al heel ver komen! Pieter ken ik nog sinds de tijd dat ik zelf atleet was. Toen ik stopte zijn we blijven contact houden en doorheen de jaren zijn we goede vrienden geworden. Het is ook leuk om mijn passie met hem te kunnen delen en samen dit bedrijfje uit te laten groeien tot iets moois.”

Pieter Vierendeels - Foto: AC Lebbeke
Pieter Vierendeels – Foto: AC Lebbeke

Jullie werken met enkele “nieuwigheden” zoals hoogtetent en Powerbreathe. Kan je eens uitleggen wat jullie ervaringen ermee zijn?

“Eén van de dingen die we nastreven met TrainingWorks is om voor eens en voor altijd komaf te maken met het taboe dat afstandslopen eenvoudig is. (Top)prestaties zijn een optelling van heel veel trainingsinstrumenten. Zo hebben we zo doorheen de jaren ervaring opgebouwd met Powebreathe, supplementatie, hoogte, voeding, Alter G, lactaatmeting, stabilisatie, kracht,… Al deze kennis stellen we nu open voor alle sporters, ook recreanten kunnen heel snel progressie boeken door enkele van bovenstaande dingen correct toe te passen.”

In de zomer heb je je job opgegeven voor je passie in de sport; was dat een grote stap?

“Klopt, begin juni ben ik gestopt binnen de financiële wereld. Het was een moeilijke beslissing aangezien ik vrij hard gericht was op een carriere uitbouwen in de zakenwereld. Maar uiteindelijk kwam meer en meer het besef dat het vooral om het aanzien draaide en niet zozeer omdat ik er gelukkig van werd. Na het verblijf in Kenia bij de familie van Isaac (Kimeli) kwam meer en meer het besef dat geluk voor mij in andere dingen zit dan een zakelijke carriere uitbouwen en materiële rijkdom nastreven. Tot op heden heb ik er nog geen moment spijt van gehad. Het klinkt wat raar misschien maar ik heb het drukker dan ooit. Naast dit bedrijfje ben ik namelijk druk bezig met de uitbouw van mijn profteam ORT en volg ik ook de opleiding Topsportmanagement aan het BOIC. In functie hiervan start ik binnenkort met een onderzoekspaper naar het topsportbeleid voor afstandslopers in België.”

Hoe zie je de toekomst? Waar wil je staan binnen een vijftal jaar?

“Heel rooskleurig, ondanks de vele vooroordelen omtrent mijn leeftijd en visie op het afstandslopen krijg ik ook heel veel vriendschap en respect terug van atleten, ouders, clubs en federaties. Als coach/manager hoop ik binnen 5 jaar te kunnen zeggen dat ORT een profteam is en TrainingWorks een 100tal atleten op een recreatieve manier kan begeleiden (uiteraard met behulp van andere trainers & topsporters).”

Meer info over Trainingworks vind je hier.

WIN-WIN-WIN!

Speel mee via onze Facebookpagina en maak kans op een Competition begeleidingspakket (ter waarde van €180!) voor TrainingWorks. De winnaar wordt op 5/12 bekendgemaakt. Veel succes!