Wat helaas reeds geruime tijd op til stond, bleek afgelopen weekeinde dan toch realiteit te zullen worden: Atletiekleven, het tijdschrift van de Vlaamse Atletiekliga, houdt er na 29 jaargangen mee op. Het einde van een tijdperk. Bezieler Michel Jordens kondigde het droeve nieuws aan in het voorlaatste nummer, dat afgelopen week in de bussen viel.

De cover van het voorlaatste nummer ooit.
De cover van het voorlaatste nummer ooit.

“Eindpunt.” was de veelzeggende titel van het editoriaal van het zevende nummer van Atletiekleven van 2015. Michel Jordens, eindredacteur en bezieler van het blad, was er het hart van in. “29 jaar en 458 magazines later, zal op 18 december 2015 het doek vallen over Atletiekleven. Ondertussen zullen meer dan 20.000 pagina’s atletiekliteratuur de revue gepasseerd zijn. Toch wel indrukwekkende cijfers, die ook wel de vraag oproepen: Moet dat nu echt?”

“Een (atletiek)wereld evolueert echter even snel als de samenleving”, weet natuurlijk ook Jordens als geen ander. “De grootste verandering tussen 1987 en 2015”, concludeert hij verder. “moet de supersnelle ontluiking van het digitale tijdperk zijn geweest. Met de veroveringskracht van Facebook en Twitter komt ook het actuele nieuws sneller dan ooit op een klein scherm in onze broekzak terecht. Geen enkele geleding van onze maatschappij kon aan die evolutie ontsnappen. En logischerwijze kwamen de geprinte uitgaven al snel onder hoogspanning, want de prijs van drukwerk is in niets te vergelijken met een account ergens op het wereldwijde web.”

Toch gooien ze bij de Vlaamse Atletiekliga allerminst de handdoek. “Een eindpunt? Ik mag hopen van niet!”, aldus Jordens verder. “De federatie moet op zoek naar ‘iets’ dat met deze evolutie meegroeit. Dat wordt geen makkelijke zoektocht, maar met dezelfde begeestering als 30 jaar geleden zullen we blijven zoeken naar alternatieven.”

We hopen het van harte mee.