Opschudding in marathonland. De beste Kroatische marathonloopster, Lisa Stublic-Nemec (31), zou positief getest hebben op een dopingtest van 6 oktober. Opmerkelijk is dat bloed- en urinetesten net voor en na de marathon van Berlijn, op 25 en 27 september, nog een negatief resultaat hadden opgeleverd. 10 dagen later was het dus wel ‘prijs’, en dat terwijl Nemec – al goed voor 2u25’44 – na Berlijn een punt had gezet achter haar seizoen.

Nemecs coach Slavko Petrovic wijst maar wat graag op die vreemde kronkel. Waarom zou zijn atlete verboden substanties gebruiken aan het begin van haar vakantie? Hij is alleszins “een miljoen procent zeker” dat het hier om een vergissing gaat. Het Kroatisch antidopingagentschap HZTA blijft erg vaag in haar brief aan Nemec en heeft nog niet meegedeeld om welk verboden product het zou gaan.

Wordt Nemecs schuld bewezen, dan wacht haar een schorsing tot vier jaar, waardoor ze de Olympische Spelen in Rio zou missen. Voor die Spelen had ze zich overigens al gekwalificeerd.

Nemec is Kroatisch recordhoudster op de 3000m steeple, 5.000m, 5km (weg), 10.000m, 10km (weg), 15km (weg), 20km (weg), halve marathon én marathon. Ze kende vooral een steile opgang sinds ze wegtrok uit de VS (waar ze onder meer studeerde aan Columbia) en in Kroatië ging trainen.